Ezek a világ legszennyezőbb cégei

A világ 500 legnagyobb vállalata által kibocsátott 3,6 milliárd tonna üvegházhatású gáz 73 százalékáért mindössze 50 vállalat felelős, derül ki a nemrég publikált CDP Gobal 500 jelentésből, melyet a PwC közölt.

A legnagyobb légszennyezők az energiacégek, és úgy tűnik, minden klímapolitikai törekvés ellenére az ötven legnagyobb vállalat által kibocsátott szennyezés nőtt az elmúlt években. Az FMCG-cégek között a Wal Mart, a techcégek közül a Samsung, az energiaszektorban az ExxonMobil az egyik legnagyobb kibocsátó. Szerepel a nagyok között a BP, a Tesco, a Nestlé, a Gazprom, a Volkswagen, az Unilever és az Eni is. Itt olvashatja el a teljes tanulmányt angolul. Jó hír mindezek ellenére, hogy a felmérésben vizsgált cégek teljes kibocsátása az utóbbi években 4,2-ről 3,6 milliárd tonnára csökkent. De ha a legnagyobb 50 vállalat jobban odafigyelne, a globális felmelegedés mértékét is csökkenteni lehetne. Miközben ma már tudományos konszenzus van arról, hogy a jelenlegi klímaváltozás fő oka az emberi szennyezés, az amerikai republikánusok beleragadtak egy áltudományos összeesküvés-elméletbe., írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.