Ez lesz a világ első napelemes sportkocsija

Az ausztrál EVX startup arra vállalkozott, hogy valódi, működőképes napelemes sportautót készít, amelyet a novemberi SEMA autóshow-n mutat majd be.

Az Immortus nevű sportautó alig 250 kilogrammos, szénszálas karosszériájában két utasnak és csomagjainak jut majd hely. Két darab, egyenként 20 kW (kb. 26,7 lóerő) teljesítményű elektromos kerékagy-motorjával 7 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, tehát tényleg elég gyors. Nem csak napelemmel, hanem hagyományos akkumulátorral is rendelkezik, így a kombinált hatótávolsága 550 km is lehet, átlagosan 85 km/h-s sebesség mellett. Az 5 méter hosszú és 2 méter széles karosszérián a napelemek felülete 7 m2.

A 150 km/h végsebességű jármű erős napsütésben állítólag korlátlan ideig képes napenergiával menni, akár 60 km/h-nál gyorsabban is. A tervezők szerint a fejlett aerodinamika és a jó vezethetőség miatt a sofőr tényleg sportautóban érezheti magát.

Az EVX együttműködik a Swinburne Műszaki Egyetemmel és külső mérnökökkel is, akik versenyautók számára már terveztek napelemeket. Ha az autó sikert arat a bemutató után, akkor további újításokra is számíthatunk a cégtől.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.