Ez hat! A szomszéd kevesebbet fizet az áramért

Otthonunkban és a táskánkban is egyre több a ketyere. Okostelefon, laptop, e-book olvasó és a többi. Ezek a kütyük mind habzsolják az energiát, jelentősen megnövelve a globális áramfogyasztást, vele együtt pedig az üvegházgáz-kibocsátást.

A politikusok nem hajlandók népszerűségüket kockáztatni egy klímaadó bevezetése kedvéért, ezért az energiahatékonyság lett az új vesszőparipájuk. De az iPadjét senki sem használná kevesebbet…

Tegyen próbát otthon este: kapcsolja le a világítást, bukdácsoljon végig a sötétben a lakáson és nézze meg hány elektromos készülék kijelzője világít. A mobiltelefonoktól a laptopokon át a plazmatévéig. Egy átlagos amerikai háztartásban 25 elektronikus készülék található, míg 1980-ban az átlag három volt. Ezek mind áramot fogyasztanak éjszaka.

Világszerte a villamos energia-fogyasztás 15 százalékát háztartásokban lévő készülékek okozzák. Energiaigényük a következő két évtizedben megháromszorozódik, állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Hogy ezt az igényt kielégítsék, 560 széntüzeléses erőművet kellene üzembe helyezni, vagy 230 atomerőművet.

Ma Amerikában annyi játékkonzol van, hogy ezek együttes energiaigénye megfelel annak, amit Amerika kilencedik legnagyobb városa, San Diego használ el évente, szól a Natural Resources Defense Council becslése.

A szomszéd fűje… és villanyszámlája

Robert Cialdini, az Arizona State University szociálpszichológusa 2004-ben vizsgálatot végzett arról, miképpen lehetne energiafogyasztásának csökkentésére ösztönözni a polgárokat. Szórólapokon különféle üzenetekkel bombázta a lakosságot egy középosztálybeli negyedben San Diego mellett:

a Föld egészségét, a természeti környezet védő morállal

a jövő generációk sorsát szem előtt tartó útmutatással

a szomszéd kisebb energia-számlájára apelláló nógatással

A fókuszcsoport viselkedéséből kiderült, hogy utóbbi módszer bizonyult a leghatékonyabbnak. “Nagyon erős hatással tud lenni az, amit mások cselekedeteiből a normának, az etalonnak vélünk. Ha a szomszéd takarékoskodik az árammal (és ráadásul jól jár vele, jobban mint mi), akkor nekünk sem ártana követni a példáját.”

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.