Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ez az ország már egy teljes napig ellátja magát megújuló energiaforrásokból
Tudj meg többet: Szélenergia
index

Ez az ország már egy teljes napig ellátja magát megújuló energiaforrásokból

Immáron második éve Dánia használja fel arányaiban a legtöbb szélenergiát a világban – jelentették be nemrég a dán hatóságok. A skandináv ország az elektromos áramhasználatának 42 százalékát szélenergiából állította elő, amivel új világrekordot döntöttek.

Emellett tavaly történt először, hogy egy egész napra teljesen le tudták kapcsolni a nagy központi erőműveiket és minden áramot a szélturbinákból és más megújuló energiaforrásokból biztosítottak. Dánia most második éve állít fel világrekordot a szélenergia hasznosításában, 2014-ben is már az elektromos áramhasználatának 39 százalékát ebből a megújuló energiaforrásból fedezte.

Az Energinet dán közművállalat szerint a 2015. évi növekedés részben a kivételesen szeles évnek is köszönhető, de az összhangban van a 2005 óta tartó növekedési ütemmel is. Ebben az évben Dánia az energiájának még csak a 19 százalékát állította elő szélerőművekkel.

Az új rekorddal az ország közelebb került korábban kijelölt céljaihoz, hogy 2020-ra az elektromos áram 50 százalékát, míg 2050-re annak 100 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja elő.

forrás: portfolio.hu

Ajánlott tartalom

index

Napelem, szigetelés – indul a pénzosztás, le ne maradj róla!

Két uniós program jelent meg pénteken, a magyar lakosság számára összesen 115 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre kölcsön formájában a lakóépületek energetikai korszerűsítésére - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.