Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Ez a találmány megduplázza a napelemek hatékonyságát
Tudj meg többet: Napenergia

Ez a találmány megduplázza a napelemek hatékonyságát

Az átlagos napelemek 15-19 százalékos hatékonysággal termelnek energiát.

A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de ez sajnos az árán is meglátszik. Egy új fejlesztés azonban mindent megváltoztathat. A svájci Insolight kifejlesztett egy olyan hatszögletű lencsékből álló rendszert, amely a napelemek fölé szerelve a beérkező fényt összegyűjti, és egészen kis területre vetíti. Az optika ráadásul követi a nap járását, és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez is – ennek köszönhetően a cellákat mindig a lehető legerősebb fény éri. A Techcrunch cikke szerint ezzel a megoldással kombinálva már érdemes lehet beépíteni a legmodernebb cellákat is a naperőművekbe, a koncentrált fénynyalábok miatt ugyanis kisebb méret is elég belőlük, a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó lencserendszer pedig biztosítja a folyamatos maximális kihasználtságot.

A vizsgálatok szerint, akár 37 százalékos hatékonyság is elérhető ezzel a technológiával tesztkörülmények között, de a piaci bevezetésre szánt modellek is tudják a 30 százalékos szintet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy azonos méretű felületen közel duplaannyi elektromos áram lenne előállítható, mint a napjainkban elterjedt rendszerekkel. Mathiu Ackermann, a cég technológiai vezetője 2022-re jósolja az Insolight betörését a napelemek piacára, írta az elobolygonk.hu.

 

Képek: Insolight

Ajánlott tartalom

A koronavírus áldozata lesz a kínai napelem piac is?

A PV InfoLink által közzétett híradás szerint márciusban a megszokott, régi állapot, a rendeződés irányába indult el a kínai napelem gyártás, a teljes teljesítőképesség kihasználás 80 százalékra emelkedett az ellátási láncban.