EWEA: Európa tönkreteszi saját versenyképességét

A szélenergia növeli Európa versenyképességét, amelyet azonban kockára tesz a fosszilis tüzelő anyagok importjának árnövekedése – vélekedik az európai szélenergia-szövetség (EWEA).

A szervezet az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli tanácskozása kapcsán adta ki nyilatkozatát, mivel a csúcsértekezlet témája éppen az unió energiapolitikája. Ebben az EWEA emlékeztet arra, hogy csak 2012-ben az EU 406 milliárd eurót költött a kőolaj- és földgázimportra, ami naponta 1,1 milliárd eurót jelent, és ez a közösség GDP-jének 3,2%-a, írja az energiacentrum.com.

Thomas Becker, a szélenergia szövetség elnöke szerint a fosszilis tüzelőanyagoknak az elmúlt 10 évbeli nagyarányú áremelése (a kőolaj évente 14, a földgáz 10, a szén 8 százalékkal drágult) az igazi veszély Európa versenyképességére. Ezzel szemben a szélenergia már 2010-ben 5, 71 milliárdot takarított meg az uniónak, és ez a megtakarítás 2020-ig elérheti a 25,3 milliárdot is.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy az európai kormányok, ahelyett, hogy kiemelt támogatásban részesítenék a szélenergia-termelést, hogy az iparág bebizonyíthassa technológiai fejlettségét és versenyképességét, csökkentik a megújuló energiáknak nyújtott támogatást, ugyanakkor növelik a drága tüzelőanyagoktól való függőséget, amelyeket gyakran olyan országokból importálnak, amelyek messze vannak az európai demokratikus hagyományoktól. „Elfűrészelik az ágat, amelyen ülnek” – figyelmeztetett Becker.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.