Kezdőlap / Technológiák / Telekommunikáció / mobil / Évtizedekig használhatók lesznek az új akkumulátorok
Tudj meg többet: Zöld informatika

Évtizedekig használhatók lesznek az új akkumulátorok

Több tízezer alkalommal újratölthetőek, vagyis akár harminc éven át is használhatók meghibásodás nélkül azok az új típusú akkumulátorok, amelyeket a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Az amerikai egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan megoldást, amellyel jelentősen meg lehet növelni az akkumulátorok élettartamát, írja az origo.hu . Colin Wessels, a kutatás vezetője a Nature című tudományos lapnak elmondta, hogy az általuk kidolgozott akkumulátorban nanoméretű réz-hexacioferrát-kristályokat használnak elektródaként, ezek ugyanis a töltés és kisülés folyamata során minimális mértékben károsodnak. Így az áramforrás harminc éven át használható marad anélkül, hogy kapacitása eközben jelentősen csökkenne, ahogy az a jelenlegi akkumulátorok esetében történik. A laboratóriumi tesztek során az újfajta anyagból készült elektródák negyvenezer feltöltést és kisütést követően is csak annyiban károsodtak, hogy az akkumulátor kapacitása az eredeti nyolcvan százalékára csökkent. A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok esetében már néhány száz ilyen ciklus elegendő a kapacitás jelentős visszaeséséhez. Az új típusú akkumulátorok segítségével a jövőben hatékonyan lehet majd tárolni napelemek vagy szélerőművek turbinái által begyűjtött energiát későbbi felhasználásra.

Ajánlott tartalom

400 évvel később napelemes hajó indult útnak a Mayflower útvonalán

Kihajózott szerdán az angliai Plymouthból a Mayflower nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak - adta hírül a BBC News.

Nincs hozzászólás

  1. Helló Mindenki! Jól hangzik, de valószínű hogy hozzánk még pár év hogy eljusson. Mert mifelénk lassan jár a posta! És gondolom nem is lesz valami olcsó! Persze ezt eldönteni még van pár évünk, míg +jelenik. Én minden esetre kíváncsian várom!