Évtizedek óta a leghidegebb brit tél

Évtizedek óta nem élt át a mostanihoz hasonló hideg és havas telet Nagy-Britannia, és a meteorológia a sarkvidéki időjárás folytatódását jósolja a belátható időre.

Közép-Angliától északra az ország szinte teljes területét hó borítja, és Skócia magasabban fekvő területein éjszakánként mínusz 18 fokos fagyokat mérnek.
Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg, a havazás és az utak jegesedése. Szakértők szerint legalább harminc éve nem volt olyan kemény tél Nagy-Britanniában, mint az elmúlt néhány hétben.
Londonban és Anglia déli vidékein is mindennaposak az errefelé sarkvidéki hidegnek számító mínusz 5 fokos éjszakai mélypontok, és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.
A brit meteorológia szerint egyelőre nem is látszik a jeges tél vége; az előrejelzés keddtől újabb havazást valószínűsít az ország középső és déli térségeiben.
Peter Gibbs, a meteorológiai szolgálat főmunkatársa hétfőn a BBC-nek azt mondta: még legalább egy hétig kitart a kemény fagy, sőt egyes országrészekben a jelenleginél is hidegebb lehet.
Anglia legmagasabban fekvő pubjában harminc szilveszteri mulatozónak még hétfőn is tartott az újévköszöntő, mivel az időközben leesett nagy hó miatt a hóekék sem tudtak eljutni a behavazott ivóhoz. A Daily Mirror hétfői beszámolója szerint kétméteres hótorlaszok zárják el az utat a The Tan Hill Inn nevű, Yorkshire grófság egy 520 méter magas hegytetőjén működő kocsma környékén.
A lapnak a társaság tagjai mindazonáltal elmondták: kiválóan érzik magukat, és a mentőosztagok megérkeztéig igyekeznek “szárazra inni a pubot”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.