Évszázados szemétből csillogó tengerpart

Színes üvegkavicsok borítanak egy kaliforniai partszakaszt, amely turisták ezreit vonzza nyaranta. A háztartási szemétből visszamaradt kis üvegdarabok eltűnőben vannak, ezért néhányan használt üvegekkel tartanák fent a különös látványt.

A huszadik század elején a kaliforniai Fort Bragg lakói a sziklákról a tengerbe hajigálták le a szemetüket. Általában egyszerű háztartási szeméttől szabadultak meg ily módon, nem volt közte olyan, amely túl nagy vagy mérgező lett volna, mint mondjuk egy háztartási gép vagy egy autó. Így ment ez egészen 1967-ig, amikor is a vízminőségért felelős hivatal (North Coast Water Quality Board) teljesen le nem zárta a területet, és sorozatos tisztításokkal el nem kezdte felszámolni a több évtizedes szennyeződést és a környezeti károkat. Egyetlen szennyeződéstípust azonban valószínűleg túl költséges lett volna eltakarítani: a fövenyt fedő és a hullámokban kavargó milliónyi, apró üvegdarabkát. Az idők során az óceán hullámainak ereje is besegített a partszakasz megtisztításába, az üvegeket lecsiszolta, a homokot pedig csillogó, tarka, sima üvegtakaróval borította be. A területre ráragadt a Glass Beach (Üvegpart) elnevezés, a strand nem hivatalos turisztikai attrakcióvá vált, rengeteg turista látogatja nyaranta. Noha az üvegkavicsok gyűjtése elvileg itt tilos, a park határain kívül is bőven lehet találni belőlük. A terület a California State Park része.

Nem lesz ez így örökké, a színes tengerpart szép lassan el fog tűnni, mivel a hullámverés folyamatosan csiszolja az üvegeket. A turisták viszont annyira megszerették a partszakaszt, hogy elindult egy mozgalom, melynek hívei eldobott üvegekkel szeretnék pótolni az eltűnőben lévő üvegkavicsokat. A Glass Beachen évente üvegfesztivált rendeznek a Memorial Day (május utolsó hétfője) előtti hétvégén. Hasonló tengerpart a Benicia Kaliforniában és a Hanapepe Hawaiin, írja az origo.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.