Évről évre hátrálnak az alpesi virágok

Hét év alatt 2,7 méterrel feljebb költöztek a szövetes (magasabb rendű) növények Európa déli hegyvidékein.

A klímaváltozás miatt beindult folyamat a magashegyi fajok, számos ritka alpesi virág kihalásához vezethet, írja az origo.hu. Összesen hatvanhat európai hegycsúcs növényvilágát vizsgálták 2001 és 2008 között a dél-spanyolországi Granadai Egyetem, az Osztrák Tudományos Akadémia és a Bécsi Egyetem botanikusai. A kutatás szerint a globális felmelegedés miatt a hűvösebb klímához szokott fajok felfele terjednek. Az eredményt a Science folyóiratban közölték. A szerzők szerint a magashegyi flórában új betolakodók jelennek meg a klímaváltozás miatt. A jelenség közép- és hosszú távon fenyegeti ezeket az ökoszisztémákat – áll a tanulmányban. A felfelé terjedés Pireneusokban és a Sierra Nevadában volt a legnagyobb, de jellemző volt a hatvanhat helyszín többségére. Szintén a klímaváltozás következménye, hogy a hegycsúcsokon átlagosan nyolc százalékkal több növényfaj él. A mediterrán térségben vizsgált tizennégy hegycsúcs közül nyolc esetében viszont csökkent a növényfajok száma a szárazság miatt.

Általában az északabbra fekvő hegycsúcsokon észleltek a kutatók a korábbinál több növényfajt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezekben a térségekben kevésbé fenyegeti a kihalás az alpesi virágokat. “Attól félek, ez nem feltétlenül igaz” – mondta Michael Gottfried, a kutatás egyik osztrák koordinátora. “Az újonnan megjelenő növények általában elterjedtebbek, és emiatt a ritkább, hidegkedvelő alpesi virágok számára előnytelenül alakulhat a verseny”.
A mediterrán hegycsúcsok gyakorlatilag hideg szigetekként emelkednek ki a jóval melegebb síkvidékeken. A melegedés miatt egyre kevesebb az éves csapadék a Sierra Nevadában, Korzika szigetén, az Appennineken és Krétán, emiatt hosszabbak a nyári szárazságok. A magasabb régiókban a csapadék hó formájában érkezik télen és tavasszal. A olvadásból származó víz létfontosságú az alpesi növényzet számára a növekedési időszakban.

A felfele terjeszkedő fajok és a klímaváltozás együttesen veszélyezteti a csak ezeken a tájakon jellemző, vagyis endemikus növényfajokat. Mivel a jelenség leginkább a mediterrán térséget érinti, a granadai kutatók egy marokkói csoporttal együttműködve a Nyugati-Atlasz magashegységi vidékén is vizsgálatokat folytatnak azért, hogy jobban megismerhetők legyenek az egész földközi-tengeri régiót érintő hatások.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.