Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Évi félmillió dolláros megtakarítást jelenthetnek a rövidebb légi útvonalak

Évi félmillió dolláros megtakarítást jelenthetnek a rövidebb légi útvonalak

A légitársaságoknak akár évi félmillió dollár megtakarítást is eredményezhet azoknak a rövidített légi útvonalaknak a bevezetése, amelyet még májusban tesztelt a HungaroControl K+F központja – közölte a légiforgalmi szolgálat pénteken az MTI-vel.

A tavaszi teszt most elkészült hatástanulmánya rámutatott: a 12 új, rövidített repülési útvonal bevezetésével éves szinten 4-5 százalékkal, összesen legalább 117 ezer kilométerrel csökkenhetne a vizsgált repülési útvonalakon a ténylegesen lerepült távolság, és ezzel minimum 1100 tonnával kevesebb káros anyag kerülhetne a levegőbe. Hozzátették: évi legalább 714 ezer liternyi kerozint, közel félmillió dollárnyi üzemanyag-költséget is meg lehetne spórolni a bevezetéssel. A megtakarítások mellett átlagosan 3,5 perccel rövidülhetne a menetidő és 4,6 százalékkal kevesebb káros anyag kerülhetne a környezetbe.

A Balti-tenger és Dél-Magyarország között húzódó térségben összesen 12 új, rövidített repülési útvonalat teszteltek májusban a magyar, a lengyel és a szlovák légiforgalmi irányító szolgálat szakemberei. A programban Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szerbia megfigyelőként vett részt. A tesztsorozat következő lépésében várhatóan már a horvát légiforgalmi irányítás is részt vesz, így egyre nagyobb régióban nyílik lehetőség a jelenleg repült útvonalak ésszerűsítésének és lerövidítésének tesztelésére.

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.