Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Évi 25 milliárd euróval egészségesebb lehetne Európa szigorúbb klímavédelem esetén
Évente akár 25 milliárd eurónyi egészségügyi költségmegtakarítást is jelenthetne Európában az, ha az Európai Unió késedelem nélkül vállalná a szigorúbb klímavédelmi célok teljesítését - állítja egy szakértői tanulmány, amelyet nemzetközi környezetvédelmi szervezetek ismertettek csütörtökön Brüsszelben.

Évi 25 milliárd euróval egészségesebb lehetne Európa szigorúbb klímavédelem esetén

Évente akár 25 milliárd eurónyi egészségügyi költségmegtakarítást is jelenthetne Európában az, ha az Európai Unió késedelem nélkül vállalná a szigorúbb klímavédelmi célok teljesítését – állítja egy szakértői tanulmány, amelyet nemzetközi környezetvédelmi szervezetek ismertettek csütörtökön Brüsszelben.

Jelenlegi célkitűzése szerint az Európai Unió 2020-ra ötödével csökkenti az ózonréteget károsító gázok kibocsátását, de ezt bizonyos feltételek teljesülése (mindenekelőtt más világgazdasági szereplők csatlakozása) esetén 30 százalékra emelné.  A tanulmány szerint évi 6,5-25 milliárd eurós többletmegtakarítást jelenthetne az uniós egészségügynek, ha haladéktalanul döntenének a 30 százalékos cél eléréséről.

Az elemzés készítői a gyógyellátási és kórházi költségek, a betegség miatt kieső munkanapok és a klímaváltozás okozta korai halálozások gazdasági hatásait próbálták előrejelezni. Megállapították például, hogy a szigorúbb klímavédelmi cél nyomán évente átlagosan 8 ezerrel csökkenne a kórházba kerülő betegek száma, és évi kétmillió betegnapot lehetne megspórolni.

Az elemzésnél csak a 20 és 30 százalékos csökkentési célok közötti különbséget számolták. Már a 20 százalék elérése is évi több mint 50 milliárdos megtakarítást hozhatna – derül ki a tanulmányból, amely teljes egészében olvasható a http://assets.panda.org/downloads/cobenefitstohealthreportseptember2008.pdf internetes címen.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.