Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Évi 25 milliárd euróval egészségesebb lehetne Európa szigorúbb klímavédelem esetén
Évente akár 25 milliárd eurónyi egészségügyi költségmegtakarítást is jelenthetne Európában az, ha az Európai Unió késedelem nélkül vállalná a szigorúbb klímavédelmi célok teljesítését - állítja egy szakértői tanulmány, amelyet nemzetközi környezetvédelmi szervezetek ismertettek csütörtökön Brüsszelben.

Évi 25 milliárd euróval egészségesebb lehetne Európa szigorúbb klímavédelem esetén

Évente akár 25 milliárd eurónyi egészségügyi költségmegtakarítást is jelenthetne Európában az, ha az Európai Unió késedelem nélkül vállalná a szigorúbb klímavédelmi célok teljesítését – állítja egy szakértői tanulmány, amelyet nemzetközi környezetvédelmi szervezetek ismertettek csütörtökön Brüsszelben.

Jelenlegi célkitűzése szerint az Európai Unió 2020-ra ötödével csökkenti az ózonréteget károsító gázok kibocsátását, de ezt bizonyos feltételek teljesülése (mindenekelőtt más világgazdasági szereplők csatlakozása) esetén 30 százalékra emelné.  A tanulmány szerint évi 6,5-25 milliárd eurós többletmegtakarítást jelenthetne az uniós egészségügynek, ha haladéktalanul döntenének a 30 százalékos cél eléréséről.

Az elemzés készítői a gyógyellátási és kórházi költségek, a betegség miatt kieső munkanapok és a klímaváltozás okozta korai halálozások gazdasági hatásait próbálták előrejelezni. Megállapították például, hogy a szigorúbb klímavédelmi cél nyomán évente átlagosan 8 ezerrel csökkenne a kórházba kerülő betegek száma, és évi kétmillió betegnapot lehetne megspórolni.

Az elemzésnél csak a 20 és 30 százalékos csökkentési célok közötti különbséget számolták. Már a 20 százalék elérése is évi több mint 50 milliárdos megtakarítást hozhatna – derül ki a tanulmányból, amely teljes egészében olvasható a http://assets.panda.org/downloads/cobenefitstohealthreportseptember2008.pdf internetes címen.

Ajánlott tartalom

Dízelbotrány – Több mint 430 ezren fogják perbe a Volkswagent Németországban

Több mint 430 ezren csatlakoztak Németországban a Volkswagen (VW) konszern ellen az autógyártó társaság dízelbotránya miatt szervezett csoportos keresethez - közölte csütörtökön a szövetségi igazságügyi hivatal.