Evezős Critical Masst tartottak a Dunán

Civilek és sportolók részvételével evezős Critical Mass felvonulást tartottak a Dunán szombat délután. A harmadik alkalommal megrendezett fővárosi evezős demonstráció célja a “szelíd” vízi sportok népszerűsítése volt.

A rendezvényen mintegy százan vettek részt kenukkal, kajakokkal és sárkányhajókkal. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett felvonulás 15 órakor indult az Újpesti-öbölből, és megkerülve a Margitszigetet a Dráva utcai kikötőhöz érkezett meg.
Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese azt mondta: hasonlót szeretnének elérni, mint a kerékpáros Critical Mass esetén, azaz látványosan szeretnék növelni az evezősök számát.
Két apropója van az idei Critical Massnak, az egyik, hogy idén kedvező változások történtek, üzemelni kezdett Csepelen a szennyvíztisztító, amely lényegesen javítja a főváros térségében a Duna vízminőségét, így a folyó sokkal több rekreációs lehetőséget nyújthat az itt élőknek.

A másik, hogy az Európai Unió döntött az Európai Duna-régió létrehozásáról. Felhatalmazta a részt vevő országokat, hogy alkossák meg a Duna-stratégiát, amelyet ez év végéig el kell készíteni, és a jövő évben el is kell fogadtatni az Európai Parlamenttel, még az első félévben esedékes soros magyar elnökség idején. Örömmel látják, hogy a stratégia elemei, például hogy támogassák a vízi sportokat már az általános iskolában is, bekerült a stratégiába, mint ahogy az is, hogy Magyarország kitörési pontja a vízi turizmus lehet. Beliczay Erzsébet szerint ez nagyon sok mindennel összekapcsolható, az erdei iskolák üzemeltetésén keresztül a falusi turizmus felvirágoztatásáig. Egyszerre gazdasági program, munkahely-teremtési lehetőség, és olyan értelmes cél, amely az életminőséget is javítja – mondta.
Az evezős Critical Mass szervezőinek javaslatai az Új Széchenyi Tervhez is szorosan kapcsolódnak. A Duna és általában az ország vizeinek páratlan sportolási-oktatási és turisztikai lehetőségeit kívánják jobban hasznosítani. Szeretnék, ha az itt élők és az ide látogatók nem csupán passzív szemlélői lennének a panorámának, a természeti adottságoknak. A Duna legyen helyszíne és eszköze a nevelésnek, az egészség megőrzésének, valamint a gazdaságnak és munkahelyek teremtésének is – hangsúlyozták.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.