EVA, a jövő elektromos taxija

A Müncheni Műszaki Egyetem és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem közös alkotása a karbon karosszériás, 15 perc alatt tölthető EVA taxi.

Több tekintetben is újat mutat a Tum Create nevű felsőoktatási együttműködés keretében megalkotott EVA fantázianevű taxi, hiszen azt valós, jelen esetben a szingapúri közlekedési problémák megoldására fejlesztették ki, és az első vázlattól számítva két éven belül el is készült a teljesen működőképes prototípus – amelyet a Tokiói Autószalonon állítottak ki, írja az automotor.hu. Viszonylag rövid (4316 mm), de széles (1794 mm) és magas (1679 mm) a teljes egészében karbonból készített karosszéria, amelyben 2+1 utasülés található. A tengelytávolság 2602 mm, ennek ellenére csak két teljes értékű utasülés van a második sorban, a vezető melletti helyen egy hátrafelé fordított, 9 hónapostól 3 éves korig használható gyermekülés található.

Az első kerekeket egy 82 LE/223 Nm teljesítményű elektromotor hajtja, az 50 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor nagyjából 200 kilométer (a szabványos mérés szerint 330 km, de ezt nem tartják reálisnak a fejlesztők) megtételére elegendő energiát tud tárolni – számoltak azzal is, hogy az utas áramot vételez majd a különféle kütyüjeihez, internetezik, satöbbi. Nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy az akkumulátorok szempontjából szélsőségesnek számító, forró és nedves klímájú helyeken is zavartalanul működjön az EVA, amelyet egyébként 15 perc alatt tölt fel a hozzá készített villámtöltő.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.