Európai uniós támogatással áll át biomassza kazánokra a hazai cég

Európai uniós támogatással 3 milliárd forint értékű energetikai fejlesztést valósít meg Európa legnagyobb kukorica feldolgozó és izocukor gyártó üzeme, a szabadegyházai Hungrana Kft.; a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el, a kazánokat várhatóan egy év múlva helyezik üzembe.

Az egyharmad rész uniós támogatásból és kétharmad résznyi saját erőből megvalósuló beruházás eredményeként a jelenlegi földgázüzemű kazánokat és egy gázturbinát biomassza alapú – mezőgazdasági, erdészeti és tisztítási hulladékokkal, maradványokkal, energianáddal, szalmabálával, valamint más célra nem használható, elégethető melléktermékekkel üzemelő- kazánokkal váltják le. A biomassza alapú kazánok üzembeállításával olyan mennyiségű földgáz lesz megtakarítható, amely elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására, továbbá évente 100 ezer tonnával mérséklődik majd a Magyarországon levegőbe jutó széndioxid kibocsátás mennyisége – hangzott el az alapkő letételi ünnepségen.  A beruházás újabb értékesítési és bevételi lehetőséget jelent a mezőgazdasági termelőknek, 160 új munkahelyet teremt, s lehetővé teszi, hogy a vállalatnál gyártott bioetanol fenntarthatósági mutatója Európában elsőként elérje a maximálisan elérhető értéket, azaz Szabadegyházán gyártsák Európa “legzöldebb” bio etanolját.

 
Az alapkőletételi ünnepségen Glattfelder Béla (Fidesz) európai uniós parlamenti képviselő elmondta: az Európai Unió megújuló energiák támogatásáról szóló irányelve arra kötelezte a nemzeti kormányokat, hogy települési terveket dolgozzanak ki arra, hogy miként, milyen ütemben fogják bővíteni a megújuló energiák hasznosítását.  A magyar kormány cselekvési tervében azt vállalta, hogy 2020-ra a megújuló energiák aránya az összes felhasznált energián belül a jelenlegi körülbelül 6 százalékról 14,6 százalékra bővül. Az ország legnagyobb mértékben a biomasszát fogja hasznosítani megújuló energiaként, 2020-ban abból származik majd a megújuló energiaforrások fele – mondta az unió parlamenti képviselője.

 
Hozzátette: a  jelenleg hasznosított biomassza mennyisége 800 ezer tonna kőolaj energiatartalmának felel meg, 2020-ra ezt a mennyiséget 1,2 millió tonnára kell növelni. Ahhoz, hogy ezt a célt elérje az ország, javítani kell a biomassza felhasználás hatékonyságát, s eddig nem használt biomassza forrásokat kell hasznosítani. A szabadegyházai beruházás ezt a célt szolgálja. Megvalósításával Magyarország a biomassza felhasználás vonatkozásában egy évi kötelezettségét teljesíti – mondta Glattfelder Béla. Lengyel Attila, a tavaly 70 milliárd forint forgalmat elért Hungrana Kft. ügyvezetője elmondta: a vállalkozás évi 1 millió tonna hazai kukorica feldolgozásával, keményítőt, 300 ezer tonna izocukrot, valamint alkoholt állít elő. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik, amit bizonyít, hogy 60 százalékuk az európai piacokon talál vevőre.

 
Alkalmazott technológiája 100 százalékban hulladék-és maradékmentes, a gabona minden grammját hasznosítja. Az országban elsőként kezdte meg a biogáz és a bioetanol termelését, s lépett piacra a “zöld üzemanyaggal”. A Hungrana Kft. az osztrák Agrana International, valamint a Tate&Lyle és az ADM tulajdonában levő Eaststarch 50-50 százalékos tulajdona. A cég termékpalettáját tekintve au európai gyártók élmezőnyébe tartozik, izocukorból pedig piacvezető Európában. Tíz éve nyereségesen termel.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.