Európai uniós támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését; a munkát három lépcsőben végzik el, az első ütem tervezésére és előkészítésére 14 millió forintot nyert az önkormányzat - mondta el az MTI-nek a terv készítését közbeszerzésen elnyert Sóstó-Alba Konzorcium vezetője.

Európai unió támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését

Európai uniós támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését; a munkát három lépcsőben végzik el, az első ütem tervezésére és előkészítésére 14 millió forintot nyert az önkormányzat – mondta el az MTI-nek a terv készítését közbeszerzésen elnyert Sóstó-Alba Konzorcium vezetője.

Az 1900-as évek elején még Székesfehérvár népszerű kiránduló- és pihenőhelyének számító, majd a város szennyvízének bevezetését követően, a század második felére tönkrement, feliszapolódott Sóstó teljes rehabilitációját határozta el az önkormányzat – tette hozzá Kolossváry Gáborné.
Az új vizes élőhelyek kialakítása, illetve a fenntartható állapot elérése végett talajmechanikai szakvéleményt, a mederkotráshoz szükséges tórendezési tervet, s megvalósíthatósági tanulmányt készítettek.
Folyamatban van a vízjogi létesítési engedélyezés, s annak birtokában kerülhet sor az eliszaposodott, nádassal borított, időnként a kiszáradástól fenyegetett tó medrének a kotrására. A munkálatokra ugyancsak pályázat útján kívánja a szükséges pénzt előteremteni az önkormányzat.
A pályázat befogadása megtörtént, s ha támogatásra alkalmasnak találják, 2011-2013 között megvalósulhat a mederkotrás, a tófenéken felgyűlt 40-60 centiméteres iszapréteg eltávolítása és a tó 90 százalékát borító nádas visszaszorítása.

A tervek szerint a kikotort iszapot zagykazettákba gyűjtik majd, s a környék és a madárvilág megfigyelésére alkalmas kilátódombot építenek belőle. A kotrás befejezése után a madaraknak védett költőszigeteket alakítanak ki.
A rehabilitáció következő lépéseként megoldják a saját forrással nem rendelkező tó vízpótlását, amire egyelőre még nincs elfogadott megoldás.
A környezetvédők már korábban megkezdték a tavakat körülvevő erdős terület rendbetételét. Tanösvényt alakítottak ki, madármegfigyelő tornyot állítottak fel, bürühidat építettek, és rendbe hoztak egy erdőszéli, Zöld tanyának elnevezett épületet, ahol kihelyezett biológiai órák, s különféle rendezvények megtartására teremtettek lehetőséget.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.