Európai Hulladékcsökkentési Hét – Az élelmiszerek 10 százaléka a kukában végzi

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10 százaléka kerül a szemétbe, pedig tudatos vásárlással és fogyasztással egy család évente átlagosan 50 ezer forintot takaríthatna meg – hangsúlyozta a környezetügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Németh Zsolt a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában rendhagyó tanórán vett részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében, amelyen a szaktárca az élelmiszer- és ételhulladék keletkezésének megelőzésére, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezésére kívánta felhívni a figyelmet  – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-t.

A felmérések szerint globálisan évente az élelmiszerek egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon a legutolsó adatok szerint mintegy 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben, ennek 10 százaléka a mezőgazdaságból, 51 százaléka a feldolgozásból származik, 39 százaléka pedig települési hulladékként kerül a kukába.

Kiemelte, hogy Magyarországon csak a fogyasztáshoz kapcsolódóan 218 ezer tonna hulladék keletkezik, ennek negyede Budapesten. Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki.

A rendhagyó tanórán bemutatták a diákoknak azt is, hogy odafigyeléssel, kreatív felhasználással hányféle étel készíthető el a fel nem használt, megmaradt alapanyagokból, így azok nem kerülnének a szemétbe.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet november 22-30. között rendezik meg az idén. Magyarország már harmadik éve vesz részt az akcióban, amelyet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség koordinál. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb Magyarországon: az idén mintegy 140 akciót regisztráltak országszerte, amelyeken összesen több mint százezren vesznek részt.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.