hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Európa legnagyobb passzívházas fejlesztése: egy heidelbergi városnegyedben kizárólag passzívházak létesültek
Tudj meg többet: Passzívház

Európa legnagyobb passzívházas fejlesztése: egy heidelbergi városnegyedben kizárólag passzívházak létesültek

Heidelberg „Bahnstadt” városnegyedében valósult meg Európa eddigi legnagyobb passzívházas fejlesztése: a 116 hektáros területen kizárólag passzívházak létesültek.

A lakások mellett irodák, oktatási intézmények (óvoda, iskola), kereskedelmi egységek, közösségi létesítmények épültek. Az új városrész 12 ezer embernek tud lakást biztosítani. A fejlesztés üzletileg is sikeres: minden lakásra van jelentkező.

A közelmúltban befejeződött monitoring során 1260 lakóegységet vizsgáltak meg, összesen mintegy 75 ezer négyzetméter alapterületen. Az eredményekről: az átlagos fűtési célú energiafogyasztás 14,90 kWh/m2,év, ami teljesíti a szigorú, 15,00 kWh/m2,év passzívház-szabványban foglalt határértéket. Az alacsony fűtési energiafogyasztás a jelenlegi építési előírásokhoz képest 80 százalékos megtakarítást jelent. A nagyszabású fejlesztéssel bebizonyosodott, hogy a passzívházak fogyasztási eredményei megegyeznek a tervezett értékekkel, a felhasználók elfogadják és kedvelik ezt az építési módot, és nagy méretű projektek esetén is egy gazdaságos, bevált rendszerről beszélhetünk.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Napelemek hatékonysága javulhat ezzel az eljárással

Spanyol kutatók fedezték fel azt az anyagot, amelynek segítségével sugárzó hűtést és öntisztulást remélnek elérni olyan eszközöknél, amelyek üzem közben kritikus hőmérsékletre hevülhetnek, például a napelem panelek.