Európa legnagyobb akváriuma hamarosan nyit

Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, 3D mozi és a Tisza-tó kincsei Poroszlón.

Két héttel a hivatalos nyitás előtt a munkálatok utolsó simításai zajlanak a természet templomában, a Tisza-tavi Ökocentrumban. Az Európa legnagyobb – 1 millió literes – édesvízi akváriumrendszerével is rendelkező létesítmény eddig nem látott formában mutatja be a Tisza-tó természeti kincseit. A tervek szerint halad és a végéhez közeledik a 2010 októberében kezdődött, több mint 2 milliárd forint értékű beruházás a Tisza-tó parti Poroszlón. A községi Önkormányzat szervezésében magvalósuló létesítmény emlékezetes kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ugyanakkor kiváló alkalmat nyújt egy igazán természet-közeli és rendhagyó találkozásra a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeivel.

„Azt kell elfogadnunk és elhinnünk, hogy a jövő egyetlen, hosszú távon járható, fenntartható útja, ha az ember és az őt körülvevő élővilág között harmonikus együttműködés, együttélés alakul ki és működik. Az Ökocentrum ennek a ’hitnek’ a szimbóluma, úgy is mondhatnánk, hogy a természet temploma.”- mondja Kiss János, az Ökocentrum igazgatója. A Tisza-tó állatvilágával való közvetlen találkozást teszi lehetővé az átlátszó falú alagúttal épített, 1 millió liter össztérfogatú édesvízi akvárium, az állat-show, az aranysakál-kifutó, a szitakötő-ház, a dámszarvas, az ékszer- és mocsári teknős bemutató valamint a már korábban átadott 1500 méteres Vízi Sétány madárvártákkal. A természeti kincsekben való további elmélyedést a 3D természetfilmeket vetítő mozi terem valamint az „Elvarázsolt vízi világ”, a „Makrovilág Földinfó”, az „Éjszakai erdő” interaktív kiállítások segítik. A látogatás élményét fokozza a tutajos-tó, a természetes növénylabirintus, a rönkjátszótér, a halász-skanzen és a körpanorámás fedett kilátótorony. A Tisza-tavi Ökocentrumból elérhetők a Madárrezervátumba induló csónaktúrák is.

Kínálatában a turizmus mellett oktatás is kiemelt jelentőségű. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be az Ökocentrum kiállításainak megtekintése és a szervezett programokon való részvétel. Az akváriumrendszer tesztje sikeresen lezajlott, az első halak is megérkeztek új élőhelyükre. A létesítmény hivatalos megnyitójára 2012. április 27-én kerül sor.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.