Európa energia-jövője a közösségek kezében van!

A Fotózd le Európa energia jövőjét! nemzetközi fotópályázat nyertesei.

A Magyar Természetvédők Szövetsége kihirdette a Fotózd le Európa energia jövőjét! fotópályázat nemzetközi és hazai legjobb fotóját és a magyar közönségnyertest. A fotópályázat eredményei jól tükrözik, hogy a holnap energiamixe a ma döntésein alapul: ha továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok közvetlen vagy közvetett támogatására például vezetékekre, tározókra költjük Európa, illetve Magyarország szűkös forrásait, akkor Pató Pál módjára halogatjuk az anyag-és energiahatékony modern gazdaság felé való átmenetet. A halogatással, csakúgy, mint az olyan álmegoldásokkal, mint a palagáz pedig mind a lakosság, mind a gazdaság rosszul jár – értékelt Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-energia programvezetője.

Az 1000 eurót érő nemzetközi nyertes fotó egy lengyelországi gazda portréja, akinek a földje közelében palagáz-fúrótornyot létesítettek. A szakmai zsűri a legjobb magyar fotó díját megosztva az „Energia mindenütt” és a „The power of wind” című fotónak adta. Mindkettő azt mutatja be, hogy mekkora potenciál rejlik a megújuló energiaforrásokban, jelen esetben, a szélenergiában.

Európa-szerte egyre több közösség vág bele közös energiahatékonysági-, illetve megújuló energiás beruházásokba, hogy megtérülő módon saját maguk termeljék meg energiaszükségletüket és azt hatékonyan használják fel. Az energia önellátás Németországban már annyira elterjedt, hogy a működő 63 ezer MW megújuló energia kapacitás több mint fele nem nagyvállalatok, hanem magánszemélyek és közösségek kezében van (1). „A jövő a tudatos energiairányításé” című, magyar közönségdíjas fotó is azt az elvet fejezi ki, hogy az energiatermelést és ellátást közelebb kell hozni az emberhez.

Az energiafordulat beindításához adottak a szükséges pénzügyi keretek: a 2014-2020 közötti európai költségvetés 20%-át éghajlatvédelmi célokra lehet és kell fordítani. Az olyan közpénzekkel működő bankoknak is az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrásokat kellene prioritásként támogatniuk, mint az Európai Beruházási Bank (EIB) vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Az EIB részben a Közép-Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat kampányának hatására 2013 nyarán már elköteleződött amellett, hogy jelentősen korlátozza a szenes projektek támogatását. Azonban az EBRD a szeptember végén véget ért energiastratégiai konzultációja alapján továbbra is támogatna fosszilis-, atomenergiás ill. új palagáz projekteket. Emiatt a Közép-Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat és hazai tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége folytatja az érdekérvényesítő kampányt – mondta Botár Alexa.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.