Európa első passzívházfaluja

2007-ben, amikor hazánkban talán még hírből sem nagyon ismerték az energiahatékony építészet csúcsmodelljeinek számító, fokozottan alacsony energiaigényű passzívházakat, az ausztriai Großschönauban megnyílt Európa első passzívház-mintatelepe, a Sonnenplatz.

A passzív-vendégházakkal beépített Sonnenplatzot azzal céllal hozták létre, hogy a laikusok és a szakma (tervezők, kivitelezők, potenciális beruházók) számára rendelkezésre álljanak olyan referenciaépületek, amelyek egész évben látogathatók, s ahol nemcsak napközben időzhetnek kedvükre, de éjszakára is maradhatnak. Magyarországon is gyakran felmerül a passzívház-mintatelep létrehozásának a szükségessége – tekintettel arra, hogy az évente esedékes, jellemzően magánépíttetők passzívházait bemutató passzívház nyílt napokon hazánkban is egyre több az érdeklődő. Öt évvel ezelőtt jártunk az osztrák passzívházfaluban, megmutatjuk a fotókat.

Korábbi videónk egy passzívházról:

[media id=110 width=600 height=400]

További képek itt találhatóak.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.