Európa éjszakai látképe a világűrből

Párizs, Brüsszel, Amszterdam, London, Milánó, nagyvárosok, városok, Nemzetközi Űrállomás, Európa
Fél Európát megörökítették az űrállomás fedélzetéről egy egyszerű kézikamerás fotón. Az éjszakai képen látványosan kirajzolódnak a legnagyobb városok és az őket övező elővárosi települések.

Nem sokkal a helyi éjfél után készült az alábbi felvétel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről írja az origo.hu. A képet ferde rálátással rögzítették, miközben az űrállomás nagyjából a Brit-szigetek felett tartózkodott, és a kép rögzítési irányába mozgott. A fotó készítésekor Európa legnagyobb részén derült volt az égbolt, csak Brüsszel felett tette néhány felhő elmosódottá a városfényeket. A fényképen jól megfigyelhető London, Párizs, Brüsszel, Amszterdam, valamint Milánó is. A nagyvárosokat a legnagyobb fényfoltok mutatják, amelyek mellett az agglomeráció kisebb települései is kivehetők. Utóbbiak néhol a városokból kifelé vezető utak mentén sorakoznak.

éjszakai kép

A kép legsötétebb részein lakatlan vagy ritkán lakott vidékek mutatkoznak: balra az éjszakai La Manche csatorna látszik, míg a kép felső részén az Alpok szintén városfények nélküli, elnyúlt sötét területként figyelhető meg. Mivel nem a földfelszínre merőlegesen, hanem lapos szögben készült a kép, a perspektivikus torzulás miatt az egymástól 340 kilométerre lévő Londont és Párizst látszólag nagyobb távolság választja el, mint az egymástól 640 kilométerre lévő Párizst és Milánót.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.