Az épületek és technológiák energiahatékony üzemeltetése, költséghatékony fenntartása valamennyi vállalat, intézmény számára rendkívül fontos.

Hogyan takaríthat meg gyorsan, könnyen és energiahatékonyan?

Az épületek és technológiák energiahatékony üzemeltetése, költséghatékony fenntartása valamennyi vállalat, intézmény számára rendkívül fontos.

A megoldás azonban sokszor kézenfekvőbb, mint gondolnánk. Egy kis odafigyelés, minimális pénz- és időbefektetés már komoly eredményekhez és nem utolsósorban jelentős megtakarításokhoz vezethet. Ehhez nyújt segítséget az EUREM EnergyManager tréning, egy olyan nemzetközi program, amely világszerte már 32 országban összesen több mint 5000 végzett szakembert számlál. A résztvevők olyan komplex energetikai szemléletet és tudást kapnak, amelynek segítségével milliókat takaríthatnak meg vállalatuk számára. Hazánkban eddig a program keretén belül megvalósult projektek összesen több mint 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek, ami projektenként éves szinten átlagosan több mint 17 millió forint költségcsökkentést jelent. Vagyis a program résztvevői átlagosan ennyivel csökkentették vállalatuk éves energiafogyasztását. A képzés szakmai vezetője, Dr. Magyar Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Véleménye szerint a legfontosabb a megfelelő szemlélet elsajátítása, valamint az, hogy a leendő energiagazdásznak az „alacsonyan függő gyümölcsöket kell először leszedni”, vagyis olyan projekteket kell előkészíteni, megvalósítani, amelyeknek beruházási igénye kicsi, megtérülése gyors. Az Energiagazdász képzésről Dr. Magyar Zoltánt, valamint a képzés egyik szakoktatóját, Nagy Jánost, a Prlux Kft. ügyvezetőjét, Világítástechnikai Társaság elnökét kérdeztük:

– Az EUREM EnergyManager képzés oktatójaként mi az a három tudás, amit a legfontosabbnak tart átadni a képzésen résztvevők számára?

Dr. Magyar Zoltán: – Komplex elméleti és gyakorlati tudás, átfogó ismeretek, hazai gyakorlatnak megfelelő ismeretek – ezeket tartom a legfontosabbnak.

Nagy János: – Készség szinten nagyon fontos a probléma felismerése, vagyis az, hogy a megtakarítás helyét felismerje a résztvevő. A következő fontos lépés a megoldás keresésének elsajátítása, vagyis az, hogy a résztvevő meg tudja oldani az észlelt problémát, és végül rendkívül fontos, hogy megfelelően innovatív megoldást találjon a problémára, kellően nyitott legyen az újra.

– Mit tart a legnagyobb eredményének az eddigi képzések során?

Dr. Magyar Zoltán: – A résztvevők a megszerzett tudás alapján projekteket valósítottak meg, amelyek hozták az elvárt energiamegtakarítást.

Nagy János: – Már több olyan korszerűsítési projekt indult el, illetve valósult meg, amelynek alapját a képzés vizsgamunkája, a projektmunka adta.

– Ön miben látja a képzés egyediségét, miben más ez a képzés, mint a többi hasonló témájú hazai képzés?

Dr. Magyar Zoltán: – A képzés nemzetközi képesítést ad. Ez az egyetlen hazai képzés, amelyen a résztvevők nem csak magyar oklevelet kapnak, hanem olyat is, amelyet Európa más országaiban is elismernek. Fontos továbbá, hogy a tematika nagyon szerteágazó, nem csak műszaki, hanem gazdasági és pénzügyi témák is vannak benne. A képzés harmadik egyedisége, hogy projektmunkát kell készíteni a résztvevőknek, amelyben az általuk tervezett projekt megtakarítását, valamint megtérülési idejét is ki kell számítaniuk, majd ezt prezentálni kell szakmai vizsgabizottság előtt.

Nagy János: – A képzésnek rengeteg egyedisége van. Egy Európai Uniós tananyag került kidolgozásra, ehhez teszünk még hozzá mi, magyarországi oktatók, ezt bővítjük az újdonságokkal, hazai információkkal. Olyan elméleti alapokra épített gyakorlatorientált tudást kapnak itt a résztvevők, amely már másnap használható a gyakorlatban.

– Milyen eredménnyel jár az Ön tapasztalatai szerint a képzés? Valóban megéri részt venni?

Dr. Magyar Zoltán: – A képzés záróvizsgája az ún. projektmunka. Ez egy szakdolgozatszerű munka, egy energiahatékonysági projektterv. Ennek témáját a saját vállalatuktól hozzák a résztvevők. Az eddigi tapasztalat szerint több olyan téma volt, amelyet végrehajtottak és a projektmunkában számolt megtakarítás elérhető, sőt, több helyen még az vártnál is magasabb megtakarítás valósult meg. Egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek ezért résztvevői oldalról.

Nagy János: – A tapasztalataim alapján a képzésen elsajátítottakat jól tudják használni a résztvevők mindennapi munkájuk során, sokat profitálnak belőle. A legkedveltebb projekttémák közé tartozik az én témám is, a világítástechnika – hiszen világítani mindenhol kell. Emellett nagyon kedvelt a sűrített levegő, mivel itt nagyon rövid idő alatt hihetetlen mértékű megtakarítás érhető el, de szívesen választanak a résztvevők megújulós, vagy épületgépészettel kapcsolatos projektet is.

A képzés eddigi eredményeiről két résztvevőt is megkérdeztünk. Bogár Jánost, aki 2017-ig SEWS Autókábel Magyarország Kft. általános igazgatója volt, és itt valósította meg energiahatékonysági projektjét, valamint Wind Józsefet, a Pepperl + Fuchs Kft. faciliy managerét:

– Milyen eredménnyel járt Ön számára a képzés, eddig összesen mennyi megtakarítást sikerült elérniük a képzésnek köszönhetően?

Bogár János: – Nagyon megérte részt venni, sikerült a projektdolgozatomat 100 %-ban bevezetni a vállalatomnál és az eredmény még a számítottnál is jobb lett. Mások energiatudatos tevékenységét is generálta a látott és bizonyított fejlesztési eredmény. A tényleges projekt megtérülési ideje 0,73 év volt az oktatási és egyéb azzal kapcsolatos költségek nélkül. Ha azokat is hozzászámolom akkor a megtérülési idő : 0,80 év. Eddig a vállalatnál éves szinten 28 519 EUR költséget sikerült megtakarítani ami egyben 150,2 tonna CO2 gáz kibocsájtás csökkenést is jelentett.

Wind József: – 2010 óra folyamatosan érdeklődtem a képzés iránt, de csak 2015-ben sikerült részt vennem rajta. A képzés költsége 1 éven belül megtérült nálunk, ezt már biztosan látjuk. Több projekt is indult a vállalatunknál a képzés kapcsán. Egy hővisszanyeréses projekt a sűrített levegős rendszerünknél, amelynek megtakarítása már milliókban mérhető, valamint folyamatban van egy világítástechnikai projekt is.

További megvalósult projektek dióhéjban

 

1. projekt: gyártóvállalat, szellőztetés
Helyszín: német tulajdonú gyártóvállalat, 10.000 m2-es gyártócsarnoka
Ráfordítás: kevesebb, mint 500.000 Ft
Projekt kivitelezésének időtartama: 1 hónap
Megtakarítás %-osan: – 46% – a szellőzőgépek esetében
68% a folyadékhűtő esetében
Megtakarítás összegszerűen: 5,5 millió Ft/év

2. projekt: irodaház, épületfelügyeleti rendszer optimalizálása
Helyszín: budapesti, A energiaosztályú irodaház
Ráfordítás: munkatársak bérén felül nem volt további ráfordítás
Projekt kivitelezésének időtartama: 3 hónap
Megtakarítás összegszerűen: 2 millió forint/3 hónap

A következő kurzus 2018. október 25-én indul.

Jelentkezési határidő: 2018. október 17.

További extra lehetőség a most bejelentkezők számára:

INGYENES részvételi lehetőség további 5 fő számára 2019. szeptemberében induló Young Energy Europe Projekt – Junior Energiagazda képzésén!

Bővebb információ a képzésről. 

 

További információ a Junior Energiagazda képzésről ide kattintva érhető el. 

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.