EU-elnökség – Folytatódik a környezetvédelmi miniszterek ülése

A cancúni klímakonferenciát követő intézkedésekről és az Európai Unió (EU) úgynevezett dekarbonizációs útitervéről tárgyalnak Gödöllőn az Európai Unió (EU) klímaügyekért felelős miniszterei az informális ülés második napján, szombaton.

A találkozón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elnököl, Magyarországot pedig Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímaügyekért felelős helyettes államtitkára képviseli. A március elején bemutatott dekarbonizációs útiterv az üvegházhatású gázkibocsátás 80-95 százalékos csökkentését irányozza elő 2050-ig. A magyar elnökség a vita megindítását vállalta ebben a kérdésben, és az a célja, hogy júniusra az állam- és kormányfők egyetértésre jussanak arról, hogy milyen ütemezésben és tagállami vállalásokkal történjen a kibocsátás-csökkentés. A tanácskozás másik témája az uniós álláspont kialakítása az év végi dél-afrikai ENSZ klímacsúcsra, amelyet az első félévben, még a magyar elnökség idején előkészítő konferenciák vezetnek fel Bangkokban és Bonnban. A decemberi durbani klímacsúcson az a cél, hogy az államok egy jogilag kötelező érvényű, globális egyezményt fogadjanak el az éghajlatváltozásról. Szombaton Gödöllőn a miniszterek az EU által képviselendő tárgyalási pozíció és stratégia összehangolásán dolgoznak. Pénteken, az ülés első napján az EU vízpolitikájáról tárgyaltak a környezetvédelemért felelős tárcavezetők, az eszmecserét a soros magyar elnökség nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter irányította.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.