Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / EU-elnökség – Ambiciózus környezetvédelmi célok a magyar elnökség előtt

EU-elnökség – Ambiciózus környezetvédelmi célok a magyar elnökség előtt

Hazánk 2011-ben két környezetvédelmi tanácsülés összehívását tervezi a soros magyar uniós elnökség idején, az egyiket március 14-én Brüsszelben, a másikat június 17-én Luxemburgban – egyebek közt erről tájékoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Jaroslaw Pietrast, az EU Környezetvédelmi Tanácsa titkárságának főigazgatóját kedden Brüsszelben.

A vidékfejlesztési miniszter a Környezetvédelmi Tanács titkárságának főigazgatójával a 2011 első félévi magyar soros elnökséggel kapcsolatos környezetvédelmi feladatokról tárgyalt – közölte az MTI-vel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája. A munkamegbeszélésen Fazekas Sándor ismertette a magyar elnökség környezetvédelmi programját, amelyben fontos prioritás a vízpolitika, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség védelme, a fenntartható anyaggazdálkodás, a genetikailag módosított szervezetek, azaz a GMO-k köztermesztésével kapcsolatos jogszabály-javaslat tárgyalása. Emellett 2011 első félévének nagy kihívása lesz, hogy az Európa Tanács elfogadja a Duna Stratégiát. A közelmúltban bekövetkezett szélsőséges időjárási jelenségek ugyanis arra engednek következtetni, hogy az éghajlatváltozás várhatóan egyre jelentősebb befolyással lesz Európa vízkészleteinek minőségére és mennyiségére.

A miniszter jelezte: az elnökség “Európa vizeinek jövője” címmel konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2011 március 22-25. között. A tanácskozáshoz kapcsolódik a március 25-26-i informális környezetvédelmi tanácsülés is, ahol a tagállamok környezetvédelmi miniszterei vesznek részt.
A megbeszélésen a tárgyaló felek egyeztették a jövő félévi környezetvédelmi tanácsülések napirendjét. A végleges programokat a – szokásoknak megfelelően – a tanács decemberben hirdeti ki – tartalmazza a VM közleménye.

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.