A Greenpeace tíz pontban foglalta össze, hogy mit kellene tennie a magyar elnökségnek a következő fél évben a környezetvédelem terén; az állásfoglalást átadták Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárnak hétfőn a Külügyminisztérium épülete előtt.

EU-elnökség – A Greenpeace átadta tíz pontját Győri Enikőnek

A Greenpeace tíz pontban foglalta össze, hogy mit kellene tennie a magyar elnökségnek a következő fél évben a környezetvédelem terén; az állásfoglalást átadták Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárnak hétfőn a Külügyminisztérium épülete előtt.

Vetier Márta, a Greenpeace EU-szakértője az MTI-nek elmondta: az általuk kidolgozott pontok fontos kérdéseket ölelnek fel, és reálisan teljesíthetők. A környezetvédelem kiváló lehetőség, hogy a magyar elnökség “valami maradandót alkosson” – vélekedett. Hozzáfűzte: jelezni szeretnék a kormánynak, hogy jelenleg Európa szeme Magyarországon van. A szervezet aktivistái által tartott transzparensek is ezt az üzenetet közvetítették.
A szakértő elmondta: négy fő témára igyekeznek ráirányítani a figyelmet, és példaként említette, hogy Magyarországnak el kell érnie, hogy az egész EU vállalja, hogy 2020-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Néhány tagállam már jelezte, hogy teljesítené ezt a vállalást – tette hozzá.

Fontosnak tartja, hogy az európai energiaellátás 2050-re kizárólag megújuló forrásokból származzon, és az is jelentős feladat, hogy a génmódosított élőlények engedélyeztetési folyamatát szigorítsák. Ebben az ügyben Magyarország már eddig is sokat tett – mondta. A magyar elnökségnek az úgynevezett agroüzemanyagok káros hatásaival is foglalkoznia kell, mert mint kiderült, ezek az anyagok “nem annyira zöldek”, mint korábban hitték – jelentette ki. Győri Enikő a dokumentum átvételekor kiemelte: a magyar elnökség nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, mivel mindenkinek érdeke az erős Európa és a fenntartható fejlődés. Magyarország tisztességesen ellátja az elnökséggel járó feladatokat, és mindeközben nyitott a konzultációra – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar elnökség igyekszik végrehajtani a cancúni klímakonferencián született döntéseket, és mindenkinek elfogadható megoldást találni a genetikailag módosított élelmiszerek ügyében; ennek kapcsán “nagyon nehéz vitákra” számítanak. Az elnökségi programban kiemelten fontos az energiapolitika, az energiahatékonyság, továbbá a vízpolitika, a rendkívüli helyzetek kezelése is – közölte.
Mint mondta, az EU azzal is foglalkozik, hogy milyen előrelépés lehetséges a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése felé.Az államtitkár emlékeztetett: októberben a Parlamentben konzultáltak a civil szervezetekkel, és javaslataikat beépítették az elnökségi programba. Győri Enikő a Greenpeace szakértőjének átadott egy elnökségi ajándékot, egy újrahasznosított papírból készült tollat. A Greenpeace demonstrációján az uniós tagállamokat 27 aktivista képviselte, egy-egy nagy, hungarocellből készített szemgolyót viseltek. Más tagállamokból, Ausztriából, Belgiumból, Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából is érkeztek aktivisták.

A Külügyminisztérium által kiadott hétfői közlemény szerint a magyar EU-elnökség elkötelezett a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák megoldása iránt, kiemelt céljai között szerepel az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a fenntartható vízkészletek védelme, az erőforrás-hatékonyság és a biológiai sokféleség megőrzése is. Fontos feladat a versenyképes, fenntartható, biztonságos és közös európai energiapolitika kialakítása, ennek egybe kell esnie az energiabiztonságra, a megújuló energiára, az energiahatékonyságra és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozó uniós célokkal – hangsúlyozták.
Juhos László, a Reális Zöldek Klub elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a Greenpeace demonstrációjának nincs jó üzenete Európa felé. Ahhoz, hogy az EU gazdasága felpörögjön, az uniónak “jövője legyen”, nem lehet lemondani az atomenergia békés célú felhasználásáról – vélekedett, hozzátéve: a Greenpeace “antinukleáris szervezet”.
A cancúni csúcs után nyilvánvalóvá vált, hogy a környezetvédelemnek nem pusztán a természeti értékek védelmét kell jelentenie, hanem “emberközpontúvá” kell azt tenni, szociális kérdéseket is bele kell venni – hangsúlyozta Juhos László.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.