Etetéssel segíthetjük a Magyarországon telelő fehér gólyákat

Évről évre egyre több fehér gólya telel át Magyarországon, a hosszú vonulás helyett a maradást választó madarak általában nem szorulnak orvosi segítségre, túlélési esélyeiket azonban jelentősen növelhetjük etetéssel – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében.

Az MME tájékoztatása szerint az ősz folyamán több bejelentést is kaptak áttelelő gólyákról, legutóbb Páty és Tárnok térségéből. Az információk legtöbbször tökéletesen röpképes madarakról szólnak, így a maradás hátterében elsősorban nem egészségügyi, hanem evolúciós okokat kell keresni: a változó környezet hatására egyszerűen egyre több gólya ítéli meg úgy, hogy könnyebb Magyarországon áttelelnie, mint vállalnia az oda-vissza akár 20 ezer kilométeres vonulást. Az MME az előző télen 28 áttelelő fehér gólyáról szerzett tudomást.

Az áttelelő fehér gólyák egészségi állapotáról úgy lehet meggyőződni, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük őket. Amennyiben a madarak röpképesek vagy tetőkön, kéményeken melegedve látjuk őket, akkor nincs szükség mentésre.

A madárvédő szervezet szerint az áttelelő gólyák között egyre több az olyan “veterán” példány, amely már több telet is eltöltött Magyarországon – ezeknek az egyedeknek a túlélési stratégiái finomodnak az évek alatt, így egyre nagyobb eséllyel vészelik át a téli hideget.

A Magyarországon áttelelő fehér gólyákat etetéssel lehet segíteni, sőt az MME szerint sok madár a korábbi tapasztalataiból kiindulva számít is erre a segítségre. A madarak túléléséhez szükséges táplálékmennyiség leginkább az időjárástól függ: ha napközben is tartósak a keményebb fagyok vagy ha hosszú ideig vastag hótakaró borítja a földeket, akkor több táplálékra van szükség, hiszen a gólyák ilyenkor nem tudják összeszedni a téli eleségük túlnyomó részét kitevő pockokat és egereket. Enyhébb idő esetén azonban akár napokra is elmaradhatnak az etetőhelytől.

A fehér gólyák átlagos napi táplálékmennyiségéről, valamint arról, hogy hová lehet fordulni segítségért, az MME honlapja nyújt bővebb felvilágosítást.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.