Észak-Amerika legnagyobb zöld irodaháza

A közelmúltban avatták fel Észak-Amerika legzöldebb irodaházát az új San Francisco Public Utilities Commision Building-et (SFPUC), amely a maga nemében egyedülálló technológiával dicsekedhet és elnyerte a GBC Leed Platinum oklevelét. (Aiolus News)

A 13 emeletes épületben 900 fő dolgozhat, és a szükséges energiának kevesebb, mint 32%-át, használja fel, a vízfogyasztás 60 %-át takarítja meg. Mindez egy különleges üzemeltetési, valamint a szenny- és használt víz kezelési rendszerének az ú.n. Living Machine-nak köszönhető. Ez a technológia visszanyeri és kezeli az épületbe visszaáramló mindenféle használt vizet, kielégíti az épület mindenfajta higiéniai szolgáltatásának teljes vízigényét: naponta 5 000 tonna víz halad át a Living Machine-on, csökkentve a jelenlegi 12 literről 5 literre az egy főre eső napi átlag vízfogyasztást. A rendszer ezen kívül rendelkezik egy esővizet felfogó medencével, amely évente 250 000 liter, öntözésre szánt vizet képes raktározni.

Az épület számára szükséges energiát döntően a közeli vízerőmű szállítja, amely integrálódik egy hibrid napenergiát termelő rendszerbe, s amely csatlakoztatja a napelemek által használt energiát egy szélerőmű turbinájához, amely az épület összes energia szükségletének 7 %-át fedezi. „A hibrid rendszer létesítése, kombinálva a helyi energiatermeléssel és a használt víz újra felhasználásával, önellátó építményünket a világ leginkább fenntartható struktúrájává teszi” mondta Ed Harrington az SFPUC vezérigazgatója. A reciklált és fenntartható anyagok, az elektromos rendszerek automatizálása, és az új építészeti elvek szerinti tervezés kiegészíti az épület energetikai hatékonyságát.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.