Kivágják miatta az esőerdőket, az Iceland többé nem engedélyezi a forgalmazását.

Erre senki sem számított: egy boltlánc betiltotta a pálmaolajat

Kivágják miatta az esőerdőket, az Iceland többé nem engedélyezi a forgalmazását.

A BBC cikke szerint a tiltás kizárólag a nagy-britanniai Iceland saját márkás termékeit érinti, ugyanakkor ez a teljes árukészlet több mint felét érinti. A pálmaolajnak ugyanis rendkívül széles felhasználása van, a süteményektől kezdve a szappanig mindent készítenek belőle. A probléma csupán annyi, hogy a pálmafák telepítéséért rengeteg őserdőt vágnak ki, amely rengeteg állatfaj tömeges pusztulásához vezet – például az orángutánokého, írja a privatbankar.hu.

Az Iceland igazgatója, Richard Walker elmondása szerint nem létezik környezetbarát módon előállítható pálmaolaj. Hiába létezik ugyanis erre védjegy, ez nem minimalizálja az erdőirtás mértékét, és nem limitálja a pálmatelepek méretét sem. Ameddig nem lesz teljesen erdőkiirtás nélkül előállítható pálmaolaj, addig nem használunk ilyet a készítményeinkben, fűzte hozzá. Tavaly az Auchan jelezte itthon, hogy igyekszik kiszorítani a pálmaolajjal készült termékeket a boltok polcairól.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.