Erősödő külpiaci jelenlét a környezetvédelemben

Megnyílt az Ökoindustria szakkiállítás és üzletember találkozó.

2013. szeptember 25-27. között a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége harmadik alkalommal rendezi meg az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítást Budapesten, a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban. A kiállítással párhuzamosan a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) nemzetközi üzletember találkozót szervez a hazai környezetvédelmi cégek külpiaci jelenlétének erősítése céljából.

A ma megnyílt kiállítás célja, hogy hozzájáruljon a környezetipar eredményeinek, innovatív megoldásainak megismertetéséhez, és utat mutasson a zöld gazdaság felé.

Az ÖKOINDUSTRIA© 2013 tematikája magában foglalja a megújuló energia, az energiahatékonyság, az ökoépítészet, a klímavédelem, a hulladék, a másodnyersanyagok, a hulladékból készült termékek, a vízvédelem, talajvédelem, a biotechnológiák, a levegővédelem, a zaj és rezgésvédelem témakörét. Az ÖKOINDUSTRIA© 2013 kivételes lehetőséget nyújt az innovatív környezetvédelmi technológiák és szolgáltatások bemutatására, az információcserére, a technológia transzferre és szakmai együttműködésekre.

Köszöntőjében Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta, hogy az Ökoindustria környezetvédelmi kiállítás kiemelten fontos a jelenlegi gazdasági helyzetben, amely komoly kihívás elé állítja a vállalatokat. A kormány nemcsak a túlélést tűzte ki célul, hanem azt is, hogy a válságot lehetőségnek tekintve előnyt kovácsoljon a meglévő eszközökből, illetve megerősítse a magyar gazdaság helyzetét.

Magyarországon kiemelkedő jelentőségű ágazat a környezetvédelem. A megközelítőleg 20 000 főt foglalkoztató szektor 2012-ben 400 milliárd Ft árbevételt realizált, amiből csaknem 80 milliárd származott exportból. Örömteli eredmény, hogy idén már 11 országból érkeztek cégek az Ökoindustria-ra. Többek között Szerbiából, Lengyelországból, Indiából, sőt Kamerunból is jöttek kiállítók.

A vásár immár harmadik alkalommal megrendezett kísérő programjaként, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal az Enterprise Europe Network bevonásával nemzetközi üzletember találkozót és céglátogatást szervez, amely hozzásegíti a hazai környezetvédelmi cégeket külpiaci jelenlétük erősítéséhez új, potenciális üzleti partnerek felkutatásával.

A magyar, horvát, osztrák, kanadai tárgyalófelek mellett a kameruni és a moldáv delegáció szakemberei is csatlakoztak mind a szakmai nap reggeli céglátogatási programjához, mind a délutáni kétoldalú üzleti tárgyalásaihoz. A 43 szervezet többsége ellátogatott a Biofilter Zrt. törökbálinti telephelyére, ahol a cégbemutatkozást követően megtekinthették az üzemet, a technológiai folyamatokat. A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. egy bioenergetikai szektorban tevékenykedő, egyedülállóan komplex rendszert működtető, környezetvédelmi szociális vállalat. A cég fő profilja a bioenergia szektor másodgenerációs, szerves alapanyagokkal történő ellátása az általa begyűjtött hulladékok, illetve állati melléktermékek komplex, inverz logisztikai folyamatának megvalósításával.

Az üzletember találkozó keretében több mint száz szakmai megbeszélésre kerül sor.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.