Erősen szennyezett a talaj a volt Bakony Művek területén Veszprémben

Erősen szennyezett a talaj és a talajvíz a volt Bakony Művek veszprémi telepén, de a város ivóvízbázisa nincs veszélyben – mondta Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca államtitkára sajtótájékoztatón kedden Veszprémben, miután helyszíni bejárást tartott az egykori gyár területén.

Az 50 hektáros telephelyen a jelentős szennyezettség mintegy fél hektárnyi területet érint, s ott az elmúlt öt-hat évtized alatt kerültek a talajba veszélyes vegyi anyagok, mert az egykori félkatonai üzemnél nem törődtek a környezetvédelemmel – fogalmazott az államtitkár. Elmondta: elsősorban olajszennyezésről van szó, illetőleg szerves oldószerek, mosásra használt folyadékok (triklóretilén, tetraklóretilén) mutatható ki a talajból.
Ezeknek a vegyi anyagoknak a belégzése is káros, tehát akik akkoriban ott dolgoztak, nagyon valószínű, hogy egészségkárosodást szenvedtek, ám ez utólag már nem bizonyítható – jegyezte meg Illés Zoltán. Rámutatott: nehézfém-szennyezés is lehetséges, hiszen a területen galvanizálást is folytattak, az abból származó iszap pedig mindig tartalmazza ezeket a fémeket.

Az államtitkár szerint a talaj levegőztetésével, kezelésével a szerves oldószerek elpárologtatása megoldható, az olajszennyezett talaj kémiai kezeléssel megtisztítható, avagy el kell szállítani megfelelő lerakókba. A nehézfémekkel szennyezett terület mentesítése kizárólag a “fertőzött” talaj elszállításával oldható meg – tette hozzá.
Az államtitkár szerint a területen szennyezett a talajvíz is, amely az ottani egykori kutakból, továbbá a “megfigyelő kutakból” kimutatható. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megyeszékhely ivóvízét biztosító kutak 2-5 kilométernyire vannak a szennyezett területtől, így a karsztvízbázis nincs veszélyben.
Elmondta, hogy az egykori gyártelep szomszédságában honvédségi terület van, s egyeztetnek majd a Honvédelmi Minisztériummal arról, hogy az ott lévő monitoring kutakat mélyíteni lehessen és megfigyelhessék; “elmozdul-e”, elszivárog-e a talajviz-szennyezés.

Illés Zoltán hangsúlyozta: a terület mentesítésében az államnak csak hatósági szerepe van és lesz, ugyanis az egykori Bakony Művek területének a megtisztítását a tulajdonos, a V-Park Kft. a saját költségén elvégzi. Illés Zoltán szerint a költségek mintegy 100-150 millió forintot tehetnek ki. A terület mentesítését azonban mielőbb el kell végezni – vélekedett Illés Zoltán.
Kibédi Varga Lóránd, a tulajdonos cég ügyvezető igazgatója elmondta: megkezdték már a talajcserét, illetve végzik a feltárásokat, s várnak egy új beavatkozási terv elkészültére is. Az igazgató az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a volt Bakony Művek területén 2012-től irodák, lakóparkok építését és környezetbarát ipari, logisztikai létesítmények beruházását tervezik.
Debreczenyi János (Fidesz), Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Veszprém ivóvize kiváló minőségű és nincs veszélyben.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.