Erős földrengés volt Mianmarban

Erős földrengés rázta meg vasárnap reggel Mianmar északi részét, a helyi média szerint legalább hat halálos áldozata van a földlökésnek, és károk is keletkeztek – leginkább az ódon buddhista pagodák szenvedték meg a természeti csapást.

Az amerikai földtani intézet szerint a 6,6-os erejű földmozgás fészke az ország második legnagyobb városától, Mandalajtól  mintegy 60 kilométerre északnyugatra fekvő Svebo település közelében volt, viszonylag sekély, 10 kilométeres mélységben. Az első földlökést több, ugyancsak erős rengés követte. A najpjidói meteorológiai szolgálat 6,8-as fokozatúra tette a földrengés erejét. Az epicentrumhoz közeli településeken károk keletkeztek. Összedőlt egy, az Iravádi folyón átívelő, épülőfélben lévő híd, négy építőmunkást temetve maga alá. A hídomlásban 25-en megsérültek. Egy helyi hírportál szerint Kjaukmjaungban romba dőlt két buddhista kolostor, a romok alatt két ember vesztette életét. Svebo városában egy kolostor hatalmas betonkapuja szakadt le, és több szoborban keletkeztek károk egy másik buddhista pagodában. Károkról érkeztek hírek Mogok városából, ahol ugyancsak ősrégi buddhista szentélyek szenvedték meg leginkább a földrengést. Leomlott egy sztúpa tetejét díszítő kúp, illetve használaton kívüli drágakőbányák omlottak be.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.