Érkezik a geotermikus hő Szegeden is

A Szegedi Távfűtő Kft. kizárólag fosszilisekből előállított hőt és meleg vizet értékesít, de nem lesz ez mindig így: készül a termálenergia hasznosítására.

A Szegedi Távfűtő Kft. (Sze­táv) elkötelezett a megújuló energiák felhasználása iránt. A Dél-Alföld kiváló geotermikus adottságait a régió számos városában kiaknázzák, és Szegeden is működik már – társaságunktól függetlenül – két geotermikus fűtési kör. A Szetáv e példákat követve a mélységi geotermia rendszerbe állítását tűzte ki célul, és az idén négy távfűtési kört kíván a termálenergia fogadására alkalmassá tenni – válaszolt a Világgazdaság kérdésére Medgyes Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója. A változás azért is lesz nagy horderejű, mert a Szetáv 100 százalékban fosszilis energiaforrásból származó hőt és használati meleg vizet szolgáltat a felhasználóinak. A hőt saját maga állítja elő, vagyis a rendszerben nincs külső termelőtől származó hő. Az igazgató az idén nem számít arra, hogy nagyobb mértékben változik a távhővel ellátott lakások, más hőfelhasználók száma. A lakások esetében ugyanis a visszakötések és a leválások mennyisége közel azonos, a közületi felhasználók aránya viszont minimálisan csökken.

A Világgazdaság megkérdezte azt is, hogy a társaság által alkalmazott hatósági tarifák kellő fedezetet nyújtanak-e a szükséges fejlesztésekre és a nyereség képződésére. Medgyes Tamás magyarázata szerint átfogó, a rendszer hatékonyságát, gazdaságosságát, környezeti, energetikai mutatóit mérhetően javító fejlesztésekre saját forrásból szinte egyáltalán nincs lehetőség, támogatási forrás viszont van.

A rendszer főbb elemei, beleértve a kazánokat, távvezetékeket, negyvenévesek. Ennyi idő alatt egy műszaki struktúra szinte minden része megérik az átfogó felújításra, a bevételek azonban csak az állagmegóvó javításokra, vészhelyzet-elhárításokra, jobb esetben kisebb rendszerelemek cseréjére elegendők. A cég, sőt az egész ágazat nyereségtermelő képességét alapvetően meghatározza, hogy míg a vizet, az áramot, a gázt piaci áron (utóbbit világpiaci áron) vesszük, értékesítési áraink törvényileg szabályozottak – fejtette ki. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.