Erdélyben épül a világ egyik első Passzívház Plusz lakóépülete

A lényege, hogy legalább annyi energiát termeljen, amennyit elfogyaszt. Románia legelső és világszerte egyik első“Passzívház Plusz” minősítésű háza a Szeben megyei Kisdisznódon épül.

2014-től kezdődően a darmstadti Passzívház Intézet (PHI) új passzívház minősítési kategóriákat vezetett be. Eszerint a ”Passzívház Plusz” olyan épület, amely legalább annyi energiát termel, mint amennyit felhasznál. A ház légtömörség mérésén 0,53 óránkénti légcsere értéket mértek a tervezők 50Pa nyomásnál – a passzívházak határértéke 0,6 1/h. A légtömörség teszt eredménye azért is értékes, mert a ház külalakja rendhagyó a passzívházak között. A passzívház padlófűtéssel van ellátva, melyet elektromos kazán és fás kandalló táplál. A melegvíz előállításban napkollektorok segítenek, a szükséges elektromos áramot fotovoltaikus panelek állítják elő. A lakás szellőztetéséről hővisszanyerős szellőztető berendezés gondoskodik, mely a PHI minősítése szerint 84%-os hatásfokkal működik. A beszívott friss levegőt a levegő-talaj hőcserélő télen előmelegíti, nyáron előhűti. A passzívház nem igényel hűtést, mindössze 2% annak a valószínűsége, hogy a ház hőmérséklete nyáron 25 fok fölé melegedik.

-

Építészet/generáltervezés: Mizar Proiect – Tudor Rădulescu, Andrej Štefančič, Becze Juliánna Épületfizika/PHPP: V&V Projekt – Varga Szabolcs Statika: Bilder Ton – Coca Grigorean Épületgépészet: Termoconsult – ?tefan Grama Passzívház tanúsító: Passivhaus Institut Darmstadt – Drago? Arnăutu Látványterv: Mizar Proiect Blower-Door teszt: Kadar Energy – Kádár

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.