Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Érdekességek – a klímánk

Érdekességek – a klímánk

Összeszedtünk pár érdekességet, de inkább lehangoló, mint érdekes.

Az emberiség széndioxid-kibocsátásának 2,5 %-áért a légi közlekedés a felelős.

A szénerőművek által generált energiának csak a 35 %-át alakítják át villamos energiává, a másik kétharmada elveszik.

A területfejlesztésnek köszönhetően minden másodpercben 1,5 hektár esőerdő semmisül meg, ami óriási veszteséget jelent a biodiverzitás számára.

1997 volt minden idők legmelegebb éve. A globális felmelegedés gyorsabban zajlik, mint bármikor az elmúlt 10000 évben. A 10 legmelegebb évet az elmúlt két évtizedben mérték.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a környezetszennyezés legvalószínűbb oka a Föld légkörébe juttatott üvegházhatást okozó gázok, melyek a szén, az olaj, és az üzemanyagnak köszönhetően jutnak a levegőbe.

A magasabb hőmérséklet hozzájárul az óceánok és tengerek szintjének növekedéséhez. Ebben az évszázadban átlagosan 10-25 cm-rel növekszik a vízszint. A tenger szintjének emelkedése negatív hatással van a tengerparti erózióra és árvízzel fenyegeti az alacsonyan fekvő területeket, sebezhetőbbé teszi a korallzátonyokat,  és könnyebben jut a szennyeződés a szárazföldről az óceánba.

A magasabb hőmérséklet hatására elolvad a sarki jég és a gleccserek, ez pedig végzetes következményt jelent egyes fajok számára, mint például a jegesmedve, a rozmár, bálnák és korallzátonyok, költöző madarak csoportjaira. Nem mellesleg ez emeli a tengerszintet is.

Kalifornia nyugati partjainál a Csendes-óceán hőmérséklete 1,5 Celsius fokkal emelkedett, mely sok plankton és becslések szerint mintegy 4 millió tengeri madár eltűnését eredményezi.

A Bering-gleccser Alaszkában 10-12 km-t zsugorodott az elmúlt évszázad során.

Az ipari forradalom óta, 27 %-kal növekedett a légkörbe bocsátott széndioxid mennyisége. Egy másik üvegházhatást okozó gáz, a metán mennyisége megduplázódott.

Ha nem cselekszünk azért, hogy csökkentsük a kibocsátásunkat, a hőmérséklet rohamosan emelkedni fog. A globális átlaghőmérséklet akár néhány fokos különbsége világraszóló éghajlatváltozást hoz.

Ajánlott tartalom

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta, írta a hvg.hu.