Épülhet a legnagyobb szélpark

Brit vizeken épülhet meg a világ legnagyobb tengeri szélerőműve.

Brit vizeken épülhet meg a világ legnagyobb tengeri szélerőműve: a 300 turbinából álló létesítmény körülbelül 6 milliárd fontba kerülhet, teljesítménye 1800 megawatt lesz, építése során közel kétezer, üzemeltetésekor pedig 580 dolgozóra lesz szükség. A Hornsea Project Two tulajdonosa a dániai Dong Energy társaság. A szélpark ötször nagyobb területet foglal majd el a hírről beszámoló Financial Times szerint, mint a Hull város közeli partoknál most épülő szélerőmű. Utóbbinak mellesleg rosszkor jött a Brexit: egyik meghatározó beszállítója, a 160 millió fontos helyi üzem létesítésére készülő németországi Siemens júniusban a The Guardianon keresztül jelezte, hogy addig nem hoz új beruházási döntést, amíg nem dől el, hogyan hat a Brexit az Egyesült Királyság és Európa kapcsolatára. Mindazonáltal a Hull projekt előkészületei folynak.

A Hornsea Project Two a napokban kapta meg a zöld jelzést a brit kormánytól. A szélerőmű annyi villamos energiát termelhet majd, amennyivel 1,8 millió brit háztartás látható el, és árama a Dong Energy közleménye szerint segíthet a tarifák lejjebb nyomásában is. Átadása után az Egyesült Királyságnak nagyjából kétszer annyi tengeri szélturbinája lesz, mint most van. Az ország áramtermelésén belül a szélenergia jelenleg 7 százalékot képvisel, ez az arány 2020-ra elérheti a 10 százalékot.

Az Európai Unióban tavaly 12,8 gigawattnyi szélenergia-kapacitást helyeztek üzembe, ezzel 6,3 százalékkal nőtt a munkára fogható szélerőművek együttes áramtermelő képessége az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) adatai szerint. A létesítmények döntő része – 131 gigawattnyi – a tengeren működik. Az EU-ban 2015-ben átadott erőművi kapacitások 44,2 százaléka a szél energiáját hasznosítja. Az év végén már létezett összes szélparkban 315 terawattóra villamos energia állítható elő, ennyivel egy átlagos széljárású évben az unió egész lakossági áramigényének 11,4 százaléka elégíthető ki. A 329 megawattnyi magyarországi beépített kapacitás bővítését nem teszi lehetővé a szabályozás, de ez változhat, a tervek szerint ugyanis 2017 elején lép életbe a hazai megújuló áramtermelés új támogatási rendszere.

forrás: vg.hu

Kövessen minket FACEBOOKON is!

 

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.