Épület-energetikai program: tíz év alatt megtérül a felújítás

Egy átlagos családi ház energetikai felújítása – támogatás nélkül is – 10 év alatt megtérül – állítja számításaira hivatkozva az egyik piaci szereplő, a Masterplast annak kapcsán, hogy a kormány már jelezte: januárban elindítja a komplex épület-energetikai programját, amelyben még az önerőhöz is hitelt lehet majd kapni.

Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár nemrégiben az MTI-nek elmondta, olyan finanszírozási konstrukción dolgozik a kormány, amelynél a támogatás és az önrész aránya az elért energiamegtakarítástól függene. Egy létrehozandó zöld bank hitelezné önrészt, amelyet az elért megtakarításból lehetne törleszteni, míg a beruházás efölötti része vissza nem térítendő állami támogatás lenne.

A hőszigetelő anyagokat gyártó és forgalmazó Masterplast csoport MTI-hez eljuttatott kalkulációja szerint egy 70-80 négyzetméteres, tipikus sátortetős családi ház energetikai felújítása 2,4-2,8 millió forintba kerül. Ebben szerepel a födém és a falak hőszigetelése, az ablakcsere, valamint a fűtési rendszer lecserélése korszerű kondenzációs kazánnal működő, helyiségenként szabályozható radiátoros rendszerre.

Az előző rendszerrel a ház évente és négyzetméterenként 310-350 kilowattórát használt el fűtésre, ennek a végösszege évi 280-350 ezer forint. A légkondicionáló pedig havi 20-30 ezer forintnyi áramot fogyaszt. A felújítás után a fajlagos fogyasztás 100 kilowatt alá esik, így a gázszámla évi 190-220 ezer forinttal csökken, míg a légkondicionálónál egy nyár alatt 40-60 ezer forintot lehet spórolni.
Mindent egybevetve – a jelenlegi energiaárakon – 10 év alatt térül meg a beruházás, amely még csak nem is a legkorszerűbb. A példa 12 centiméter polisztirol habbal – mint hőszigeteléssel – számol a falakon, Ausztriában például már jelenleg is 15-20 centimétereset alkalmaznak. Igaz, ott az új házak fajlagos fogyasztása – havonta és négyzetméterenként – 50 kilowatt körüli. Az évtized végétől az EU-ban csak 15 kilowattnál nem többet fogyasztó, úgynevezett passzív házat lehet építeni.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.