Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Épül Európa legnagyobb bioklimatikus technológiai központja, az “Aspern IQ” Bécsben

Épül Európa legnagyobb bioklimatikus technológiai központja, az “Aspern IQ” Bécsben

A nemzetközi tervpályázatot 2010 januárjában írták ki. A tervezői koncepciónál elvárás volt a káros környezeti hatások minimalizálása és az energiahatékonyság széleskörű alkalmazása.

Az eredményesség elérése céljából az építészek, a mérnökök, az épületfizikai, hőszigetelési, ökológiai, valamint benapozás-vizsgálatot végző szakértők együttműködtek. A bioklimatikus építészet a természetes energia optimális ki- és felhasználására összpontosít, ezért figyelembe veszi elsősorban a Nap járását, az uralkodó szélirányt, a domborzati viszonyokat, az épület mellett helyet kapó egyéb létesítmények (pl. medence) adottságait is. Ezen kritériumoknak példaértékűen eleget tesz az Aspern IO technológiai központ. A Bécs 22. kerületében (Donaustadt) található Seestadt Aspern 240 hektáros területével és húszezresre tervezett lakó- és dolgozói létszámával nem csak Bécs, de Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje valósul meg.

A tömb hagyományos, keretes beépítése helyett a tervezés fellazította az épülettömeget, amely így jobban képes alkalmazkodni a több ütemben megvalósuló fejlesztéshez. Az első, már átadott tömb a telek délkeleti részén épült fel, a teljes együttes még további három fázissal bővül majd. A pluszenergiás házak primerenergia-igénye hangsúlyozottan alacsonyabb, mint amennyi energiát megújuló forrásokból helyben előállítanak. Az épülettömbök a mintegy 40.000 m2-nyi központi park és 50.000 m2-es tó köré sugarasan szerveződnek.

Az átadott H alaprajzú irodaház földszintjén előcsarnok, kiszolgáló funkciók, előadóterem, konyha, étterem terasszal és három többcélú terem kapott helyet, míg a négy emeleti szinten irodák létesültek, amelyek ÉNY-DK-i tájolásúak. A természetes megvilágítású központi lépcsőházi mag köré szerveződnek a két- illetve négyemeletes irodai szárnyak (12, illetve 19 m párkánymagassággal). A két méter magas szalagablakokkal rendelkező irodák terei rugalmasan alakíthatók, a központi magok saját lépcsőházzal, gépészeti strangokkal, vizesblokkokkal és szerverszobával rendelkeznek. A két szárnyat lépcsőtorony kapcsolja össze. Az épület tartószerkezete helyszíni vasbeton váz, merevítő falakkal és magokkal. Az „A” épület tetőfelépítménye fa szerkezetű vázzal és falpanelekkel készült.

A fokozott szigeteléssel ellátott, hőhídmentes és légmentes épületburok kielégíti a passzívházakkal szembeni követelményeket. A horizontális fix árnyékolóknak a nyári felmelegedéssel szembeni védelemben van fontos szerepük. Az épület délkeleti homlokzatán, valamint a lapostetőn fotovoltaikus napelemek erdeje található. A ház primerenegia-igényét 51,80 kWh/m2 értékre sikerült lecsökkenteni. A hűtést a vasbeton födémek aktiválásával biztosítják, a fűtés hőigényét a távfűtő hálózatból és a talajvízből nyert energiával fedezik. Az épületben 90%-os hatásfokú hővisszanyerős szellőzőrendszer működik, ez juttatja az irodákba a friss levegőt. A mesterséges világítást korszerű, minimális hőveszteségű LED-es világítótestek adják, amelyeket intelligens jelenlét-érzékelővel és alkonykapcsolóval láttak el.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hány évig termel hasznot a napelem?

A napelemes rendszerek átlagos élettartama 25 plusz év. De mennyi ideig termelnek hasznot?