Építészeti baki: megégette a vendégeket egy Las Vegas-i hotelépület

Az újonnan nyílt Las Vegas-i Vdara Hotel vendégei bánták, hogy az építészek nem számoltak egy, az általános iskolai fizikaórákról is jól ismert jelenséggel.

Az épület homorú, íves déli homlokzata ugyanis hatalmas gyűjtőtányérként fókuszálja a napsugarakat, amelyeket aztán egyenesen a szálloda medencéje mellett napfürdőző vendégekre továbbít írja a hg.hu.
Az eredmény katasztrofális volt: többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és állítólag még a műanyag strandtáskák is megolvadtak. Az egyik vendég beszámolói szerint elég volt 30 másodperc, hogy a lábain égési sérülések keletkezzenek. A koncentrált sugarak egy kb. 3 x 4 méteres területre vetődnek az úszómedence mellett.
A tervezők, a Rafael Viñoly  vezette RV Architecture építészei állítólag számítottak a jelenségre, és megpróbálták azt az üvegre erősített speciális bevonattal kiküszöbölni; a jelek szerint azonban nem sok sikerrel. Az építészek dolgoznak a probléma megoldásán, a szálloda pedig állítólag addig a szokványosnál masszívabb napernyők elhelyezésével próbálja megvédeni a vendégeket.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.