Energiaválság fenyegeti Lengyelországot

Lengyelországban 2016-tól áramhiánnyal kell számolni, mert az erőművek elöregedtek, és csúcsidőkben felszökik a fogyasztás – írja a lengyel gazdasági minisztérium tanulmánya.

A lengyel erőművek 60 százaléka 30 évesnél idősebb, és a következő három évben elöregedésük miatt 4,4 gigawattot, a jelenlegi erőművi összteljesítmény 11,9 százalékát ki kell kapcsolni a hálózatból. A probléma másik forrása, hogy szélsőségesebb lett a napi áramfogyasztás ciklikussága. A csúcsidőszakokban, különösen a forró nyári napokban sokkal nagyobb a teljesítményigény, mint régebben, 2012-ben például 21,2 gigawatt volt, 25 százalékkal több, mint tíz éve. 2016-ban ezért 800 megawatt, a rákövetkező évben pedig már 1,1 gigawatt erőművi kapacitás fog hiányozni.

A minisztérium szakértői szerint Lengyelországban nem kezdték meg idejében az új erőművek tervezését, és a források is csak csordogálnak. Jelenleg két, összesen 910 megawatt kapacitású blokk épül a Stalowa Wola és a Wloclawek gáztüzelésű erőműben, ezeket legkorábban 2015-ben lehet bekapcsolni a hálózatba. Donald Tusk miniszterelnök júliusban megígérte, hogy 1,8 gigawattal bővítik az opolei szénerőmű teljesítményét, az állami irányítású PGE energiaszolgáltató szerint azonban a jelenlegi árak mellett ez nem gazdaságos.

A szakértők újból és újból a túl alacsony villamosenergia-árakat jelölik meg fő problémaként. Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala adatai szerint a lakossági ár 2012-ben kilowattóránként 11,1 cent (32,80 forint) volt, 23 százalékkal alacsonyabb, mint Ausztriában. Tervezik egy atomerőmű építését az ország északi részében, ez azonban 2023 előtt nem léphet üzembe. A lengyel villamosenergia-termelés 90 százalékát jelenleg szénerőművek adják.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.