Energiatermelő ablakot mutattak be kínai tudósok

Az átengedett napsugarak mennyiségét szabályozni képes, és energiát is termelő “okosablakot” mutattak be kínai tudósok – közölte a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az új típusú okosablak legfőbb előnye, hogy használatával csökkenthetőek az épületek hűtésére és fűtésére fordított kiadások. Míg a legtöbb mai okosablak csupán a zárt terekbe érkező napsütés mennyiségét képes szabályozni, a sanghaji egyetem és a kínai tudományos akadémia kutatói által bemutatott újítás lényege, hogy az az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva energia megtakarítására és termelésére is képes. A tudósok hosszú évek óta próbálkoznak a napenergiát termelő szolárpanelek ablakokra szerelésével, anélkül, hogy azok az üveglapok áttetszőségét befolyásolnák. A kínai kutatók ezt vanádium-oxid használatával érték el, mely képes szabályozni a Naptól érkező infravörös sugarak mennyiségét – írta az újság a Nature Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent beszámolót idézve.

-

A vanádium-oxid viselkedése az időjárástól függően változik: 68 Celsius-fok alatt szigetelő hatása van és átengedi az infravörös sugarakat, efelett fényvisszaverővé válik. Így a kísérletek során nemcsak az épületekbe beérkező napenergia mennyiségét tudta szabályozni, de a visszaverődés által a napsugarakat a gondosan elhelyezett napelemekbe “szórta át”, amellyel a tudósok képesek voltak például egy lámpa meggyújtására.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.