Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Energiatakarékosságra akár a magánházak is kaphatnának uniós pénzt
Az elmúlt időszakban a magyar EP-delegáció egyik legnagyobb sikere az volt, hogy elfogadtatta az uniós források lakásfelújításokra való felhasználását - mondta egy szegedi lakossági fórumon csütörtökön Hegyi Gyula, az MSZP EP-képviselője.

Energiatakarékosságra akár a magánházak is kaphatnának uniós pénzt

Az elmúlt időszakban a magyar EP-delegáció egyik legnagyobb sikere az volt, hogy elfogadtatta az uniós források lakásfelújításokra való felhasználását – mondta egy szegedi lakossági fórumon csütörtökön Hegyi Gyula, az MSZP EP-képviselője.

Az adó- és lakáspolitika kérdései körül forgó beszélgetésen a szocialista politikus az MTI-nek elmondta: 2007 előtt soha ilyen célra nem lehetett pénzt felhasználni.  2009-től szeretnék előkészíteni, hogy ne csak a panelprogramra, hanem az úgynevezett “sátortetős” házak energetikai korszerűsítésére is jusson uniós pénz. Ebbe beletartozna minden olyan elem felújítása, mely az energiatakarékosságot szolgálja, így a nyílászárók cseréje, a hőszigetelések és a tetőcsere is.

Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a program része legyen a távfűtés korszerűsítése is. Ez a fűtési forma ugyanis nagyon környezetbarát, ha olcsóbb, mint az egyéni. Míg Nyugaton nagyon jól működik a távfűtés, addig Magyarországon egy négyzetméter egyéni fűtésére kétszer annyi energiát használnak fel, mint a régi uniós tagállamokban. “Azt hiszem, hogy ez lesz a következő öt év egyik legfontosabb magyar feladata” – hangsúlyozta.

Környezettudatos politikusként a jövő terveiről szólva elmondta: nagyon szeretnék bevezetni a zöldadózást, azaz hogy a munka helyett az energiafelhasználást, a hulladék- és károsanyag-kibocsátást adóztassák meg. Ez azonban még nem a következő évek feladata – tette hozzá. Ami viszont 2012-2013-ban biztosan életbe lép az unióban, az az egységes, autósokat érintő adó, amely kiváltaná a regisztrációs adót. Az egységes gépkocsiadót úgy akarják bevezetni – s erről már döntés is született -, hogy az először huszonöt, majd ötven százalékban a jármű károsanyag-kibocsátásától függjön. Tehát például egy elektromos autó fele annyi adót fizessen, mint egy benzinüzemű. Ezzel az embereket is rávezetik arra, hogy környezetbarát kocsit vásároljanak – fejtette ki a szocialista politikus.

Ajánlott tartalom

Napelemparkot húztak fel Székesfehérváron

Kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. székesfehérvári ipari parkjában.