Energiatakarékos töklámpások Halloween-re

Hamarosan itt a nálunk is egyre népszerű Halloween. Mint a legtöbb nyugati ünnep, a Halloween is a szakértők szerint keresztény és pogány hagyományok összefonódásából alakult ki.

Ősi kelta ünnep volt a Samhain, melynek során felkészültek és élelmiszert raktároztak el a közelgő tél átvészelésére. Úgy tartották, hogy a halandó és a túlvilág ezen a napon áll legközelebb egymáshoz, és a halottak lelke hazalátogat. A szellemek távol tartására máglyákat gyújtottak, állat- és -egyesek szerint- emberáldozatokat is hoztak. Történészek és etimológusok szerint a Samhain keveredett keresztény Mindenszentek napjával, és így vált október 31.-ének estéje Halloween-é. Az ünnep talán legjobban ismert hagyománya a töklámpások kifaragása, melyeket különböző mintákkal tehetünk egyedivé. Ezekkel a mintákkal környezettakarékos üzenetet sugározhatunk, összekötve a kellemeset a hasznossal. Az első egy energiatakarékos izzót, a második a biomassza jelét, a harmadik egy szélerőművet, a negyedik egy napelemet, az ötödik pedig egy atomot ábrázol. Ide kattintva láthatók az ábrák.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.