“Energiaházban” vizsgálják a klímatudatos fejlesztéseket a britek

Egy hatalmas kísérleti teremben felépített “energiaházban” vizsgálják brit szakemberek a klímatudatos, karbonszegény háztartási fejlesztések lehetőségeit – számol be a BBC News.

A Salfordi Egyetem által gondozott kísérlet kedvéért egy komplett sorházat építettek fel egy zárt teremben, melyben változtatható a hőmérséklet, a fényerő és a nedvességtartalom, így szimulálhatók olyan időjárási viszonyok, mint a fagy, az eső vagy a hóesés. Az energiaház névre keresztelt épületet Greg Barker brit energia- és klímaügyi miniszter avatta fel. Becslések szerint a brit szén-dioxid-kibocsátás 25 százalékáért az otthonok a felelősek, így a házállomány felújítása kulcsfontosságú, ha az ország teljesíteni akarja vállalását, miszerint 2050-ig 80 százalékkal mérsékli karbonkibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Erik Bischard, a hároméves projektben részt vevő egyik kutató szerint a felújítások azért életbe vágóan fontosak, mert a 2050-es házállomány 70 százalékát olyan épületek teszik majd ki, melyek már most is állnak.
Bischard professzor felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a brit házak több mint 90 százaléka nem teljesíti a szigetelésre és energiahatékony háztartási eszközökre – például bojlerekre és mosógépekre – vonatkozó ajánlásokat.
A szakpolitikai célok elérését nehezíti, hogy a brit lakóházak 80 százaléka magántulajdonban van. A tulajdonosok felújításban való érdekeltté tételét szolgálja a koalíciós kormány által meghirdetett Green Deal Scheme (Zöld Elosztási Rendszer), melynek keretében 2012-től a tulajdonosoknak lehetőségük lesz a szigeteléshez kölcsönt kérni energiaszolgáltatójuktól, amit később a megtakarításokból törlesztenek majd. Greg Barker a BBC Newsnak elmondta: az energiaház-kísérlet eredményei kulcsfontosságúak a rendszer kialakítása szempontjából.

Paul King, a Green Building Council (Zöld Építési Tanács) vezetője szerint a szolgáltatótól kapott kölcsön jó kezdeményezés, mivel a felújítások legnagyobb akadálya jelenleg a magas kezdeti költség. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a potenciálisan magas kamatok még így is komoly ellenösztönzést jelenthetnek, és korlátozhatják a megvalósuló beruházások számát. “Hacsak nem tartjuk alacsonyan a finanszírozás költségét, például az új Green Investment Bank (Zöld Beruházási Bank) használatával, el fogjuk szalasztani ezt a vissza nem térő alkalmat a karbonkibocsátás és az energiaszámlák csökkentésére és új zöld munkahelyek teremtésére” – hangsúlyozta.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.