Energiahatékonyságot bemutató információs központ épül Pakson

Nullenergiás épületben nyit környezettudatos és energiahatékony megoldásokat ismertető bemutató központot az Aktív Energia Egyesület Pakson. A 200 milliós projekt része egy szemléletformáló kampány is – hangzott el a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Energiaház, amelynek építését most kezdik, és átadását 2015 júliusára tervezik, a passzívház technológiánál is korszerűbb építészeti és épületgépészeti megoldásokkal épül fel – mondta el Kozmann György elnök. Az információs központot egy nullenergiás épületben alakítják ki, ahol az energiahatékonyságot szolgáló gépészet is demonstrációs eszközként fog működni. A hármas tagolású ház egyik épületrésze vályogból, a másik üvegből készül, mindez kiegészül egy szalmabála-alapú, mozgatható többfunkciós „burkolattal”, ami télen hőszigetelést, nyáron árnyékolást biztosíthat, de fedett teraszként is használható. Az épület belső kiállítótermeiben szintén az energiahatékonyságot szolgáló vívmányokat mutatnak majd be. A bruttó 200 millió forint összköltségű projekt része a környezettudatos, energiahatékony, fenntartható életmód népszerűsítése fesztiválokon, nyílt napokon, online és nyomtatott eszközök segítségével. Kozmann György azt mondta, hogy az információs központ létrehozásához és a kapcsolódó kommunikációs kampány lebonyolításához közel 150 millió forint pályázati forrást nyertek el, így projektjük az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.