Energiahatékonysági intézkedések a barcelonai Operaházban

A barcelonai Liceu Operaház az első európai színház, amely elnyerte az ISO 500001 norma tanúsítványt, azokért a maximális hatékonyságú energiagazdálkodási intézkedésekért, amelyek lehetővé tették évi 343 000 euró megtakarítását – tájékoztatott a barcelonai Operaház. Egy új energetikai modell segítségével az Operaház elérte a CO2-kibocsátás 54%-os és az villamos energia fogyasztás 40 %-os csökkentését.

A megkapott új tanúsítvány a Liceu színház környezeti-és energiagazdálkodási modelljének az eredménye, amely a környezetvédelmi kötelezettség vállalásán és azon direkt elhatározásán alapul, hogy a fenntartható finanszírozásnál alkalmazza a megújuló technológiát, írja az energiacentrum.com. Az innovációval és a fenntarthatósággal a színház összesen évi 343 000 euro megtakarítást ért el, amelyből 200 000 a fűtő-hűtőközpont átalakításának köszönhető, saját megtakarítása működteti a gépeket és finanszírozza a megvalósított technológiai beruházást. 2004-ben az első európai operaház volt, amely megkapta az ISO-14.0001és az EMAS (Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszer) tanúsítványát, és 2011-ben elnyerte a Katalán EMAS díját a legjobb környezetvédelmi beruházásért.

A fenntarthatóság iránti kötelezettség vállalás már a színház rekonstrukciójának tervezése óta jelen volt. Az épület rendelkezik egy, a földalatti vizek csatornázási rendszerével, amely folyamatosan ellenőrzi a víz fizikai-kémiai állapotát. A vizet elvezetik egy, a helyi önkormányzat által működtetett tározóig, amely azt parkok és kertek öntözésére, valamint a Montjuic-i források táplálására használja fel.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.