Energiahatékonyság felsőfokon – Két év alatt összesen több mint 800 millió Forint megtakarítás

Az épületek energiahatékony üzemeltetése, költséghatékony fenntartása valamennyi vállalat, intézmény számára rendkívül fontos, s napjainkban az emelkedő energiaáraknak köszönhetően egyre nagyobb kihívást jelent. A megoldás azonban sokszor kézenfekvőbb, mint gondolnánk.

Az EUREM Energiagazdász képzés résztvevői keményen dolgoznak az energiahatékonyságért, s így két év alatt összesen több mint 800 millió forinttal csökkentették vállalataik energiafelhasználását.

Immár hazánkban is elérhető Európa vezető energetikai, energiahatékonysági képzése, az EUREM EnergyManager program, mely világszerte 21 országban bizonyította már költségcsökkentő hatását.  Egy egyedülálló, komplex, gyakorlatorientált program a hatékony és gyors költségcsökkentésért és környezetünk védelméért.

A képzésről a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Tudásközpontjának ügyvezetőjét, Borosné Huber Máriát kérdeztük:

– Ön szerint miben rejlik az Energiagazdász képzés egyedisége?

– Ez a képzés sokkal többet nyújt egy magas színvonalú szakmai tanfolyamnál. Energiatudatos szemléletet közvetít kiváló gyakorlati szakemberek közreműködésével, valamint hazai és nemzetközi kapcsolati hálót és folytonos tapasztalatcserét, szakmai továbbképzéseket biztosít. A résztvevők egy nemzetközi portálon keresztül aktuális információkhoz, szakmai anyagokhoz férhetnek hozzá a képzés témaköreivel kapcsolatban, valamint kommunikálhatnak az EUREM hálózat tagországainak többi résztvevőjével és oktatójával.

– Kinek ajánlja az Energiagazdász képzést?

– Valamennyi nagy energiafogyasztású, illetve energiatudatos vállalat számára, mivel rendkívül nagy megtakarítások érhetők el rövid időn belül, a képzést lezáró konkrét vállalati energiaoptimalizáló projektmunka révén. Ebben a résztvevő a saját cégnél meglévő, energetikai szempontból gyenge pontra mutat rá és javasol megtakarítást eredményező változtatást.  Eddig világszerte 3000 végzett résztvevője van a képzésnek. A program nagy előnye, hogy a résztvevők, illetve az őket delegáló vállalatok megtakarításaik révén nem csupán a képzés és a beruházás költségét nyerik vissza, hanem az évente jelentkező költségcsökkenésnek köszönhetően tovább növelik eredményességüket. Eddig Magyarországon 26-an végezték el a tanfolyamot. Az ő eredményeiket összesítve számunkra is meglepő adatokat kaptunk. 26 résztvevőnk összesen több mint évi 867 millió forintot takarított meg vállalata számára. Ez azt jelenti, hogy átlagosan éves szinten közel 8,6 millió forint az egy résztvevőre eső megtakarítás, ami havi szinten átlagosan 720.000 Ft-tal „gazdagítja” a résztvevők, ill. vállalataik pénztárcáját.

A képzésről a Pécsi Tudományegyetem Épületgépészeti Tanszékének vezetőjét, Dr. Magyar Zoltánt is megkérdeztük, aki cégvezetői és sok egyéb szakmai tevékenysége mellett az EUREM EnergyManager program vezetőtanára.

– Ön, mint a témában jártas szakember, sok hasonló témájú képzést látott már. Miben tűnik ki ezek közül az EUREM Energiagazdász program?

– A képzés nagy előnye véleményem szerint, hogy a tananyag német szakemberek által került kidolgozásra. Ebből kifolyólag a résztvevők betekintést nyerhetnek az ottani viszonyokba, technológiákba, bevált megoldásokba. Emellett természetesen a magyar helyzet is bemutatásra kerül. A képzés másik sajátossága, hogy a résztvevők a legkülönbözőbb vállalatoktól érkeznek, s helyi tapasztalataikat nagyszerűen meg tudják vitatni egymással, valamint az oktatóval. Meglátásom szerint ez mindnyájuk számára nagy haszonnal bír.

Az eddigi résztvevők köre széles palettán mozog; a legnagyobb hazai termelővállalatoktól a magánszemélyekig. A képzésről egy korábbi résztvevőt, Kok Gyulát, egy energetikai szektorban tevékenykedő mikrovállalat vezetőjét kérdeztük:

– Ön egy mikrovállalattól érkezett az EUREM képzésre. Hogyan jött az ötlet? Teljesültek az elvárásai, sikerült profitálnia a részvételből?

Korábban más iparágban tevékenykedtem. Szerettem volna profilt váltani, más irányba is elindulni. Így jött az ötlet, hogy az energiahatékonyság, energiagazdálkodás felé nyissak. Az EUREM Energiagazdász képzés komoly szemléletformáló hatással volt rám. Az egyes témakörök megvitatása során a fő szempont mindvégig az energiamegtakarítás volt. Az képzésen valamennyi az energiagazdálkodást, energiafogyasztást érintő terület szóba került. Ez az átfogó tematika volt számomra a legfontosabb. Az itt elsajátított tudás segítségével végzem munkámat új, energetikai szektorban tevékenykedő cégemben, s sokszor még a mai napig előveszem a tananyagot, az órák során készített jegyzeteket. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy egyértelműen hasznos és jövedelmező befektetés volt számomra ez a képzés még így, mikrovállalatként is. Nagyobb vállalatok esetén pedig nem is kérdéses, hogy befektetett munka, pénz és idő legfeljebb egy év alatt, de sok esetben már néhány hónap alatt megtérül.

A képzés résztvevőinek eddig elért összeredménye:

· Összes megtakarítás: 867.417.000 Ft/év

· Átlagos megtakarítás résztvevőnként: 8.642.375 Ft/év

· Átlagos megtakarítás havonta: 720.000 Ft

Bővebb információ:

www.duihk.hu/hu/eurem

http://hu.eurem.net

kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.