Energiahatékonyabbá teszik a honvédségi objektumokat

Az ország területén 8 helyszínen 10 háztartási méretű kiserőmű építését kezdik meg hétfőn a honvédségi objektumok energiahatékonyabbá tétele érdekében – derül ki a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala (HM VGH) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A megújuló energiaalapú fejlesztést célzó beruházás összege meghaladja a 460 millió forintot, amelyhez az Európai Unió több mint 460 millió forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá. A projekt előkészítő fázisának lezárásaként július elején elkészültek a kivitelezési tervek, megszülettek az áramszolgáltatói hozzájárulások és ezek alapján augusztusban, szeptemberben nyílt közbeszerzési eljárás alapján kiválasztották a fejlesztést elvégző vállalkozást. A kivitelezési munkák a vállalkozási szerződés életbe lépésével hétfőn indulnak, s a tervek szerint december 10-ig tartanak – olvasható a HM VGH közleményében.

A beruházásnak köszönhetően mérséklődik az üvegházhatású gázkibocsátás, a fejlesztéssel érintett objektumok üzemeltetési költségei pedig jelentősen csökkennek – hangsúlyozták.

A honvédelmi tárca hivatala a “Napenergia alapú villamos energia termelés kiépítésére az ország területén 10 rendszer” címmel hirdetett pályázatot annak érdekében, hogy az általa kezelt ingatlanok és az azokban működő alakulatok körében minél szélesebb körben megismertetessék, elterjesszék a villamosenergia-termelő napelemes rendszereket.

Mint kiemelték: “a HM Védelemgazdasági Hivatal és a projekt előkészítésében, valamint megvalósításában közreműködő partnerei elkötelezettek az energiahatékonyság javításában, a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű használatában, fontosnak tartják az energiaköltségek csökkentését és folyamatosan vizsgálják a kezelt több száz ingatlan és több ezer épület környezetbarát továbbfejlesztésének lehetőségét”.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.