Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiaforradalom küszöbén áll Európa, ez milliárdos beruházásokat hozhat

Energiaforradalom küszöbén áll Európa, ez milliárdos beruházásokat hozhat

Hatalmas beruházásokat eredményez és új munkahelyeket teremt majd az unió tervezett energiaváltása.

A brüsszeli vezetés a közelmúltban egy több mint ezeroldalas tanulmányban újrafogalmazta a Közösség energiaellátásának alapelveit. A tanulmány egyben egy intézkedési csomagot is jelent, amely – Maros Stefovics energiabiztos véleménye szerint – az ásványi energiaforrásokra épülő áramtermelés elterjedése óta a legnagyobb változást idézheti elő kontinensünk energiatermelésében – olvashatjuk a proplanta német nyelvű hírportálon. Miguel Arias Canete, a biztos klímavédelemért felelős munkatársa ezt úgy fejezte ki, hogy „Európa a tiszta energia forradalmának küszöbén áll“. 2030-ig az EU teljes energiafelhasználásának 27 százalékát megújuló forrásokból (szél, nap és biomassza) kell előállítani, az elektromos áram esetében pedig az ilyen források részarányát a jelenlegi 29-ről 50 százalékra kell felemelni.

Mindennek megvalósításához egy határokon átnyúló együttműködés szükséges, ami az árampiaci verseny erősödése és 15 év alatt mintegy 30 százaléknyi össz-energiamegtakarítás révén elfogadható szintre nyomhatja le az árakat.
Az átállítás célja Európa energiaellátásának biztonságos alapokra helyezése, különös tekintettel a klímaváltozás várható kihatásaira. Ez a váltás – a tanulmányban lefektetettek szerint – 2030-ig több százmillió euró értékű beruházást tesz szükségessé, és mintegy 900.000 új munkahelyet teremt, azaz nagy kihívást és nagy lehetőségeket jelent valamennyi tagország számára.

Mindezek ellenére a környezetvédők nincsenek megelégedve az energiaváltás tervezetével, mivel nem tartják azt eléggé ambiciózusnak. Ettől függetlenül az Európai Bizottság rövidesen megkezdi a terv egyeztetését az Európai Parlamenttel és a tagországokkal, hogy a megvalósítást mihamarabb el lehessen kezdeni, írja az agroinform.com.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.