Tudatos energiafogyasztásra nevelő programokat ajánl az ombudsman és az oktatási államtitkár

Tudatos energiafogyasztásra nevelő programokat ajánl az iskoláknak Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Az országgyűlési biztos és az államtitkár az ombudsman hivatala által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint közös levéllel keresi meg az intézményvezetőket márciusban annak érdekében, hogy a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerjék meg a megújuló energiaforrásokat, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem lehetőségeit és jelentőségét. Az általános iskolásoknak meghirdetett – “U4energy” és a “Carbon Detectives” nemzetközi programok célja, hogy a diákok és a pedagógusok egyaránt nagyobb figyelmet fordítsanak a környezettudatos energiafelhasználásra. Az “U4energy” verseny az Európai Unió által támogatott kezdeményezés, mely egyrészt segíti az iskolákban az energiatudatossággal kapcsolatos pedagógiai munkát, másrészt az ezzel összefüggő tevékenységeket végző tanárok és diákok számára egyedülálló lehetőséget nyújt európai szintű elismerésre és nemzetközi díjak elnyerésére.

A “Szén-dioxid-nyomozók” program, amely jelenleg Európa tíz országában fut, az iskola “szén-dioxid-lábnyomának kinyomozása” révén tudatosítja a diákokban, milyen hatással van a mindennapi energiafelhasználás a környezetre, s ötleteket ad, hogy a gyerekek aktív közreműködésével miként lehet az iskolák környezetterhelését (és energiaszámláját) csökkenteni.  A program támogatására létrehozott honlap, a www.carbondetectives.hu segít abban, hogy a résztvevők figyelemmel követhessék a “szén-dioxid-lábnyom” csökkenését és rögzítsék a megtakarítások érdekében tett lépéseket. A versenyekre 2011. május közepéig várják a jelentkezéseket.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.